VENNESLA: — Vi er veldig bevisst på brannsikkerhet i huset, både fordi vi har en datter og fordi vi har opplevd brann tidligere, sier Fagertveit.

Hvert år dør 15-20 personer i branner forårsaket av elektrisitet, særlig ved feil bruk av elektrisk utstyr. Og hvert år utbetaler forsikringsselskapene rundt 600 millioner kroner på grunn av branner hvor elektrisitet er årsaken.

— Før vi går eller legger oss slår vi alltid av tv-en med knappen på selve apparatet, ikke bare med fjernkontrollen. Når vi reiser bort, drar vi ut alle kontaktene, og jeg renser alltid filteret i tørketrommelen før jeg bruker den, forteller Ann-Kristin Fagertveit.

For å unngå at branner starter på grunn av feil i elektrisk utstyr og elektriske installasjoner, er de lokale el-verkene rundt og sjekker fem prosent av boligene i landet hvert år. Helge Lislevann fra Nettconsult AS tar runden i Vennesla for Agder Energi, og tok turen innom Ann-Kristin Fagertveit, Jan Egil Andersen og datteren Jasmin (2).

— Vi er rundt og sjekker at alt står greit til. Vi sjekker blant annet at det ikke er varmegang, vi kontrollerer at sikringene er ordentlig skrudd fast, og vi sjekker også at jordbryteren virker som den skal, forklarer Lislevann.

Hos familien i Hunsfosåsen står alt bra til, men ikke alle er like flinke.

— Det er mange som for eksempel kobler padde oppi padde, og det er ikke bra. Det er et fenomen vi ser stadig oftere, ettersom det er for få stikkontakter i gamle hus hvor det bor unge mennesker som har mye elektrisk utstyr, forklarer han.

Det finnes også andre fy-fy-ting inspektørene helst ikke vil se når de kommer hjem til deg.

— Det holder ikke å slå av elektriske småapparat som kaffetrakter og vannkoker.

For å være helt sikker, skal man dra ut kontakten. På barnerom skal man ikke ha løse lamper, fordi barna fort kan velte dem og de kan ta fyr. Ha fastmontert belysning, råder han.

— Olje- og stråleovner må alltid plugges i veggen, ikke i skjøteledninger. Det er fordi ovnene trekker så mye strøm. Og har du tørketrommel så må du huske å rense filteret hver gang du bruker den. Ellers blir det for lite sirkulasjon og for mye varm luft, og det hele kan ta fyr, advarer Lislevann.