Gå aldri fra utstyr som skal brukes under tilsyn uten å slå av strømmen eller trekke ut kontakten. Tidsur anbefales på elektriske artikler som kaffetrakter.

Ikke dekk til varmeovner. Få gardiner, møbler o.l. vekk fra ovnen. Rengjør elektriske apparater og utstyr regelmessig. Hold avtrekksvifta på kjøkkenet fri for fett og støv.

Unngå overdreven bruk av flyttbare stikkontakter, skjøteledninger og andre provisoriske løsninger.

Tørk ikke tøy på ovnen. Unngå lysmansjetter. Vifteovn bør ikke brukes til permanent oppvarming, og fyrer du med ved, så pass på at det er god nok trekk.

Legg ikke løse ledninger gjennom døråpninger eller slik at de kan bli skadet. Fest dem langs veggen.

Kjenn på sikringer, koblingsbokser, stikkontakter, støpsler og brytere. Er de unormalt varme eller brunsvidde, kan det tyde på overbelastning eller kontaktsvikt. Ikke bruk sterkere lyspære enn det lampen tåler.

Ta årlig kontroll av den elektriske installasjonen og sørg for å få rettet eventuelle feil, da disse kan innebære brann— og berøringsfare. Be om sjekkliste fra det lokale e-verket.

Husk at det er eieren/brukeren som er ansvarlig for vedlikehold av elektriske installasjoner og utstyr, og for at det benyttes kvalifisert personell til alle installasjons- og reparasjonsarbeider.

KILDE: DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.