Skifte plugg

Man har lov til å koble om og skifte plugg med eller uten jording inntil 25 ampere (A) selv. I praksis vil det si plugg som er merket 10/16 A med eller uten jording, og 25 A med jording. Sistnevnte er en spesiell plugg for komfyrer.

Koble skjøtekontakter

Det er lov å koble til eller skifte skjøtekontakter med og uten jording, og apparatkontakter (for eksempel til motorvarmer).

Reparere bordlamper

Er kontakten til bordlampa gåen eller gammel, så er det lov å koble til og reparere bordlamper, lampetter osv., så lenge de har bevegelig ledning.

Montere ledningsbrytere

Mangler det ledningsbryter, eller den gamle er ødelagt, så er det lov til selv å montere ledningsbrytere på bevegelige ledninger.

«Sukkerbiter»

Man har selv lov til å koble til og skifte lamper/belysningsutstyr som er opphengt i takkrok og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen. Dette gjelder både lamper som kan kobles til med kroneklemme («sukkerbit»), og lamper som skal tilkobles med plugg.

Skifte lokk

Det er lov til å skifte lokk på brytere og stikkontakter som er en del av den faste installasjonen.

Ikke lov:

Grensen går altså ved den faste installasjonen. Skal vi ha gjort arbeid som å skifte ut stikkontakter, legge opp flere stikkontakter, skifte ut fast monterte brytere og annet arbeid som har med den faste installasjonen å gjøre skal det utføres av fagfolk (autorisert elektroinstallatør).

OBS

Vi må kontrollere at ledninger og plugger er frakoblet den faste installasjonen før vi skal skifte eller montere. Skal vi skifte lokk på faste veggkontakter eller brytere, for eksempel i forbindelse med maling og tapetsering, skal vi skru ut BEGGE sikringene som hører til kursen. Ikke bare én. Da er vi sikre på å unngå støt.

Kilde: DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.