KRISTIANSAND: Statens vegvesen og Agder OPS har i dag sittet i møte for å avklare sluttføringen av E 18-prosjektet mellom Kristiansand og Grimstad. Som kjent er det kun halve strekningen som foreløpig er åpen, ettersom det viste seg at det ikke var gjort tilstrekkelig testing og opplæring av operatører fra vegtrafikksentralen.

— Vi har hatt et konstruktivt møte, og er enig om status. Opplæringen er nå i gang, og vi håper å kunne åpne så fort som mulig sier informasjonssjef Lars Gunnar Nag i Agder OPS.

- Når blir det?

— Det er det vegtrafikksentralen som står nærmest til å svare på, sier Nag.

Trafikksjef Gunnar Lien i Statens vegvesen region sør bekrefter at opplæringen er startet.

— Vi er foreløpig i den spede begynnelse, og tør ikke anslå når vi er ferdige. Det avhenger av at vi har stabilitet i systemet, men vi jobber alt vi kan for å få alle gjennom opplæringssystemet, sier Lien.

Og alt tyder på at man nå har et stabilt system.

— Alle sensorene er oppe og går og vi har hatt stabil datakommunikasjon i tunnelene i Lillesand siden klokken åtte i morges, opplyser driftsleder ved veitrafikksentralen i Porsgrunn, Jan Ove Grave, til fvn.no.

Driftsleder ved veitrafikksentralen i Porsgrunn, Jan Ove Grave, sammen med monitorene som brukes til å overvåke trafikken i de nye tunnelene på E 18. FOTO: Kjetil Nevestad Foto: Kjetil Nevestad

Det betyr at man i teorien allerede nå kan overvåke trafikken i tunnelen.

Statens vegvesen har tidligere anslått at hele nye E 18 kan åpnes neste helg hvis datasystemet holder seg stabilt .

Krangler om ansvaret

Etter utsettelsen ble kjent skyldte Agder OPS Vegselskap og Statens vegvesen på hverandre når det gjaldt ansvaret . Nag ønsket ikke å kommentere om dette ble diskutert på møtet.

— Jeg konstaterer at møtet var konstruktivt. Vi er i en god dialog med veivesenet, svarer Nag.

Nag avviser at selskapet har fått en frist av Vegdirektoratet til 12. september med å få sikkerhetsopplegget i orden.

— Det er en misforståelse. Det er et estimat over hvor lang tid opplæringen vil drøye. Å bruke ordet frist er derfor feil, sier Nag.

Administrerende direktør i Agder OPS Vegselskap, Finn Aasmund Hobbesland, ønsker heller ikke å si noe om de har kommet noe nærmere en avklaring angående ansvarsforholdet.

Hobbesland ønsket heller ikke å kommentere Fædrelandsvennens oppslag om at veivesenet har gjort samme tabben to ganger.

— Vi jobber så fort vi kan og tilbyr Statens vegvesen de tjenestene de måtte ønske for å få dette ferdig, sier Hobbesland.