LILLESAND: Vegdirektoratet har gitt Agder OPS Vegselskap frist til 12. september med å få de nødvendige sikkerhetsgodkjenningene for tunnelene. Etter det vil staten holde tilbake penger.

— Kravet er at dette da skal fungere godt nok og at alle tillatelser skal foreligge, sier Kjersti Billehaug som er kontraktsansvarlig i Vegdirektoratet.

Feilmelding

Billehaug, som er statens representant i forbindelse med veikontrakten, sier videre at det så sent som tirsdag kom feilmelding og at det ble jobbet med tunnelsikringssystemene på veianlegget, og at dette medførte at Vegdirektoratet ikke kunne gi sikkerhetsgodkjenning.

Agder OPS Vegselskap har hevdet i media at de har gjort jobben, at systemet ble testet og godkjent 21. august og at det nå bare står på opplæringen. Informasjonssjef Lars Gunnar Nag har uttalt at de får full betaling fra åpningsdagen og at dette viser at ansvaret ikke ligger i OPS-selskapet.

Uenig

Kontraktsansvarlig Kjersti Billehaug i Vegdirektoratet er uenig med Nag.

— Fordi de ekstra tunnelkravene kom etter kontraktsinngåelse har Statens vegvesen påtatt seg det økonomiske ansvaret frem til 12. september. Vi har derfor gitt Agder OPS noen ekstra dager. Men er ikke alt i orden 12. september får ikke Agder OPS lenger full betaling, sier Billehaug.

Kjersti Billehaug legger for øvrig til at testen Nag viser til 21. august, ikke må forveksles med en sikkerhetsgodkjenning.

— Testen 21. august var bare en teknisk test og kontroll på at det som var bestilt var levert. Når det jobbes på anlegget så sent som tirsdag var det ikke mulig å gi sikkerhetsgodkjenning, sier Billehaug.

Tror veien åpnes snart

Informasjonssjef Lars Gunnar Nag viser i dag igjen til den godkjente testen og mener de har levert det de har forpliktet seg til i kontrakten.

— At det kommer et lynnedslag og oppstår feilmeldinger er et driftsproblem, sier Nag, og legger til at han ikke oppfatter fristen 12. september som en frist for Agder OPS Vegselskap.

Kjersti Billehaug i Vegdirektoratet sier videre at det umiddelbart etter åpningsfesten skal jobbes hardt for å få alle ting på plass. Hun synes den manglende godkjenningen har fått svært mye oppmerksomhet.

— Saken er den at jeg regner med at vi har alt i orden i løpet av få dager, slik at hele den fine veien kan bli åpnet, sier Billehaug.

Billehaug viser til Vegdirektøren når vi spør hvorfor ikke Statens vegvesen eller Vegdirektoratet takket ja til tilbudet fra Agder OPS Vegselskap om 24 timers assistanse på Vegtrafikksentralen for å få åpnet hele nye E 18. — Dette kan jeg ikke svare på, sier Billehaug.