LILLESAND/KRISTIANSAND: Det sier Lillesands ordfører Arne Thomassen etter at det tirsdag kveld ble klart at åpningen av motorveistrekningen fra Lillesand til Kristiansand må utsettes fordi sikkerhetsopplegget i de tre lange tunnelene ikke er ferdig testet.

Få med deg alt om den nye veien og åpningsfesten i en egen E18-avis i Fædrelandsvennen torsdag.

— Alle har visst at veien skulle åpnes nå. Og det er en måned siden at vi fikk vite at kongen kommer og at 26. august skulle være dagen. I pressemeldingen som vegvesenet har sendt ut, viser de til at det er mangel på opplæring av egne ansatte – de som skal overvåke veien. Og dette synes jeg vitner om veldig dårlig planlegging. Jeg har gått så langt til å si at jeg har mistenkt dem for å tro at entreprenøren ikke skulle greie tidsfristen. Men nå har entreprenøren greide det, og det som nå skjer, er fryktelig trist. For det er jo noe spesielt ved det å åpne veien og få satt på trafikk i løpet av det samme døgnet, sier Thomassen.

- Opplæringen kunne vel være satt i gang tidligere selv om kanskje ikke alt var helt klart?

— Jo, absolutt. Jeg synes dette er svært rart. Vi forstår nesten ikke noe av dette. Jeg har hørt andre som har gått ut på radio nå og sagt at det må jo allikevel være mye mer trafikksikkert på den nye veien enn på den gamle! Det er jeg selvfølgelig enig i.

— Det er driftsoperatørene ved Vegterafikksentralen i Porsgrunn som skal overvåke den nye E 18-strekningen. Har det vært luftet om opplæringen av dem kan skje på natten og at trafikken blir satt på på dagtid?

— Det vet jeg ikke, vi har ikke hørt noe fra dem. Kun en pressemelding. Selv har jeg sendt en mail til regionsjef i vegvesenet Andreas Setsaa, men ikke fått noe svar. Mailen er svært kort. Jeg bare stilte spørsmålet om det ikke var det samme tidligere i sommer da motorveien ikke kunne åpnes fra dyreparken til Kjerlingland.

- Du krever granskning?

— Ja, kall det granskning eller undersøkelse. Men dette må vi finne ut av. Vi mener jo at staten ikke er så begeistret for OPS-måten å bygge vei på. Så jeg synes dette er både rart og trist. Men vi får glede oss over ny vei på resten av strekningen, fra Grimstad til Gaupemyr. Og det er jo nesten halve strekningen. Nå kan man jo si at noen dager fra eller til på resten av strekningen kanskje ikke spiller så stor rolle. Men jeg mener at har man en dag, så har man en dag, sier Thomassen.