Striden rundt tillatelsen av to genmodifiserte maistyper i Norge har tatt en ny vending etter at Klima— og miljødepartementet i dag kunngjør at den ene av maistypene likevel ikke kan omsettes her i landet.

Det er den omstridte maislinjen T25, utviklet av selskapet Bayer CropScience, som nå havner på svartelisten, skriver bt.no.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

«Gledelig»

— T25 har de siste ukene fått oppmerksomhet fordi den er fremstilt med tanke på dyrking med et sprøytemiddel som er så skadelig at det er forbudt i Europa. Det er derfor gledelig at departementets grundige vurdering nå viser at den ikke lenger er tillatt, sier statsråd Tine Sundtoft.

I en redegjørelse fra departementet fremgår det også at den andre kontroversielle maistypen NK603, som er utviklet av Monsanto NK603), er å anse som tillatt etter genteknologiloven, ifølge bt.no.

— Ny linje om genmodifiserte organismer sprer uro, mener Bioteknologirådet.

Departementet legger også frem en liste over ni genmodifiserte organismer som inntil videre er å betrakte som tillatt i Norge fordi det så langt ikke er nedlagt forbud mot dem her i landet.

Les også:

Vurderer forbud

Men både denne maistypen og de åtte andre GMO'ene (genmodifiserte organismer) som er godkjent i EU skal nå vurderes av Klima— og miljødepartementet.

— Vi har bedt Miljødirektoratet om å gi faglige tilrådinger for de ni GMO'ene. I denne vurderingen står genteknologilovens kriterier som gjelder helse, miljø og bærekraftig utvikling, samfunnsnytte og etikk sentralt, sier Sundtoft.

Blant de genmodifiserte organismene som det snart kan bli gitt grønt lys for, er det fire maistyper og tre maisvarianter som er resistente mot sprøytemidler og /eller insekter. Disse genmodifiserte organismene brukes i første rekke som fôr, mens en av maislinjene er godkjent for dyrking i EØS-området.

Les også:

Endrer blomsterfarge

De to siste GMO'ene er nelliker som genmodifisert for å gi endret blomsterfarge.

Maistypen som regjeringen nå sier er forbudt, har vært godkjent i EU i mange år.

Det er sørgelig at klima— og miljøministeren har så dårlige rådgivere på GMO-feltet.

Det juridiske grunnlaget for å avvise denne maistypen, er ifølge departementet at den er tillatt i EU under en forordning som ennå ikke er innlemmet i EØS-avtalen og heller ikke gjennomført i norsk rett.

Anklager Sundtoft for å gi feilaktige opplysninger om genmais-tillatelsen.

Bråket om de genmodifiserte maistypene oppstod etter at klima- og miljøminister Tine Sundtoft i et intervju med BT sa at de to produktene er å anse som tillatt fordi Norge ennå ikke har nedlagt forbud.

Dette førte til sterke reaksjoner, både fra tidligere statsråder i Miljøverndepartementet, Bioteknologirådet og miljøvernere. Miljøminister Sundtoft har også måttet svare på spørsmål i Stortinget om regjeringens GMO-politikk.

SV og Sp har også fremmet forslag i Stortinget om forbud av de to maistypene. Nå har altså regjeringen besluttet å avvise den ene av disse maislinjene.

- Dårlige rådgivere

Naturvernforbundetreagerer slik på kuvendingen:

— Det er sørgelig at klima- og miljøministeren har så dårlige rådgivere på GMO-feltet. Sundtoft hevdet med styrke at den genmodifiserte maisen T25 var tillatt, men det viste seg å være feil. Det er tydelig behov for oppklaring av hvordan genteknologiloven praktiseres, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, rådgiver i Naturvernforbundet og tidligere medlem av Bioteknologirådet.

Hun påpeker at genteknologiloven skal skje i samsvar med prinsippet om bærekraftig utvikling.

— Miljøskadelige og unyttige GMOer bør forbys. Naturvernforbundet er spesielt bekymret for miljøkonsekvensene av å tillate genmodifisert oljeraps, som har ville slektninger i Norge. Vi risikerer at de genmodifiserte plantene krysser seg med ville planter og sprer genene sine ut i norsk natur, med uante konsekvenser, sier hun.