— Det er nødvendig med en mer balansert miks av skoletilbud i vårt felles bo og arbeidsmarked. Fylkeskommunen må derfor først og fremt starte med skoleutbygginger som dekker det primære utdanningsbehovet i de mest folkerike områdene. Derfor er det viktig å få til et bedre tilbud på Søgne VGS så fort som mulig, skriver blant andre ordførerne Arne Thomassen (H) fra Lillesand og Anders Christiansen (Ap) fra Søgne i et leserinnlegg i Fædrelandsvennen.

Imot sentralisering

De har blitt med på en felles front fra de fem ordførerne i det som trolig blir en ny storkommune. Sammen med Harald Furre (Kristiansand), Johnny Greibesland (Songdalen) støtter de Astrid Hilde fra Søgne i kampen for å bygge ny videregående skole i Søgne. Administrasjonen i Vest-Agder har nylig foreslått å utsette byggingen i seks til åtte år.

— Hvorfor er ny videregående skole i Søgne viktig for Lillesand, Arne Thomassen?

— Poenget er at når vi sier at vi skal bygge en ny storkommune så skal ikke alt sentraliseres. Vi har fått vedtatt utbygging av Møglestu Videregående skole i Lillesand. Nå vil vi vise at vi kan stå samlet i Søgne. Dette er en del av avtalen vi har rundt storkommunen. Vi skal vise romslighet, sier Thomassen. Han sier det er viktig for dem at ikke alt legges til Kristiansand.

- Må stå samlet

— Betyr ny videregående skole i Søgne noe for Birkenes, Anders Christiansen?

— Det vet jeg ikke helt. Kristiansand ligger mellom og avstanden fra Birkenes er lang. Men når vi blir en stor kommune så åpner det seg en del muligheter, og det er viktig at vi står samlet i regionen. Vi må vise at vi kan hjelpe hverandre. Denne skolen har vært viktig i den praten vi har hatt i forhandlingene om ny storkommune, sier Christiansen.

Hele den nye kommunen skal tas i bruk

De to ordførerne fra Aust-Agder ser ikke bort fra at de selv kan få drahjelp for deres egne prosjekter. Birkenes kjemper for ny flerbrukshall. I Lillesand ønsker de blant annet å bygge ut et omsorgssenter.

— Hele den nye kommunen skal tas i bruk, sier Thomassen.

Vil bli maktsentrum

I Søgne er Astrid Hilde glad for hjelp fra aust.

— Vi har forhandlet frem en løsning for nye Kristiansand. Det gjør at vi samarbeider og har forståelse for hverandres viktige saker, sier Hilde. Hun sier samarbeid skal prege regionen fremover.

— Vi skal vise hvor sterke vi kan være. Vi vil kreve en plass og vi vil få en plass. Vi er sterke sammen, og skal vise at det må satses i den mest folkerike delen av fylket. Vi skal sette preg på den regionale og nasjonale debatten, sier Hilde. Hun mener nye Kristiansand skal bli samme maktsentrum på Sørlandet som Stavanger er i sin region.

— Men får Birkenes noe igjen for å kjempe for en videregående skole i Søgne?

— Ja. Det er jordbruksområder i Birkenes og elever som vil gå den veien kan komme til vår linje innen jordbruk. Det er kortere vei til Søgne enn til Holt som vil være alternativet i Aust-Agder, sier Hilde.