— Restauranten vår setter Kristiansand på kartet, det må jo være bra for byen, sier innehaver Alf Olav Øye til Fædrelandsvennen.

Under tittelen «From Roswell to Norway, the quirkiest spots to get a Big Mac» har Smithsonian Magazines nettutgave listet opp det de mener er kjedens sju mest uvanlige og interessante burgerutsalg verden over.

- Gigantiske marmorsøyler

Den amerikanske byen Roswell, i staten New Mexico, ble verdenskjent etter at et ikke-jordisk romfartøy angivelig styrtet i ørkenen utenfor byen i 1947. Byens restaurant er naturlig nok formet som en ufo.

Slik er Kristiansands-restauranten presentert i nettutgaven til Smithsonian Magazine. Foto: Smithsonian Magazine

Omtalen av Kristiansand skjemmes kun av en liten geografisk unøyaktighet hva byens strender angår. Slik lyder dommen: «Norge femte største by, Kristiansand, har et vakkert sentrum, strender ved Østersjøen, og McDonald's i en gammel bank med gigantiske marmorsøyler.

Selv om kundene ikke lenger kan gå inn gjennom bankens opprinnelige dør (inngangen er nå plassert på siden), har denne McDonald's-restauranten klasse, selv om interiøret er ganske ordinært. I restauranten serveres vanlige retter — hamburgere, pommes frites, brus, milkshake - sammen med norske McDonald's-delikatesser som McLaks (ferskt laksesmørbrød).»

Restauranten i Kristiansand vekker stadig oppsikt. I fjor ble den kåret til en av verdens 12 mest bisarre, av britiske The Mirror.

«Banken mellom søylene»

Det var i 1992 at en av verdens største restaurantkjeder flyttet inn i «Banken mellom søylene» i Markens, reist i 1897.

– Det er en flott og ærverdig bygning, mener innehaver Alf Olav Øye. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er en flott og ærverdig bygning. Noen synes det er merkelig at McDonald's er i et sånt bygg, men vi har en gårdeier som er flink til å ta vare på eksteriøret. Gamle bankbygg kan brukes til så mangt, konstaterer restauranteier Øye.McDonald’s har 74 restauranter i Norge. Aldri har det vært større trengsel enn ved åpningen i Kristiansand for snaut 23 år siden.

I 2011 kjøpte Roy Gundersen og Kurt Mosvold den vernede eiendommen av tidligere restauranteier Alf Flørnes for 45 millioner kroner. De brukte ti millioner kroner på å reparere og lyssette fasaden, samt innrede underetasjen til selskapslokaler.

De andre byene på Smithsonian-lista er Taupo (New Zealand), New York (USA), Guantanamo Bay (Cuba), Roma (Italia) og Dallas (USA).

- I godt selskap

— Da er vi i godt selskap, konstaterer Randi Haukom, rådgiver ved turistinformasjonen i Kristiansand.

Det er nok noen tusen som har fotografert den, de gjør det hele tida.

Hun kan bekrefte at restauranten er et av byens mest fotograferte objekter, ikke minst blant cruiseturistene hun ønsker velkommen på Silokaia.

— For cruiseturistene, som spaserer den veien opp i byen, er ikke bygningen til å unngå. Det er nok noen tusen som har fotografert den, de gjør det hele tida. Blant passasjerene er det mye eldre folk som vil ha noe å vise fram til sine barnebarn, forteller Haukom.

Randi Haukom, rådgiver ved turistinformasjonen, sier mange cruiseturister snakker om restauranten. Foto: Arkivfoto

Etter den store bybrannen i 1892 bygde Søndenfjeldske privatbank opp den monumentale bygningen i klassisk stil, tegnet av arkitekt Richard Mauritz Tønnessen. Fasaden består av fire søyler med tempelgavl over. Smithsonian utgis av Smithsonian Institution i Washington, DC. Papirutgaven kommer ut hver måned i over to millioner eksemplarer; og ble første gang trykket i 1970.