«Selskapet er avhengig av resultatforbedring i de kommende år. Dette vil avhenge av resultatet av nye forhandlinger med franchisegiver», skriver eneeier, enestyre og daglig leder Alf Olav Øye i Value Invest AS' beretning for 2014. Med andre ord: Fjoråret var traurig for Øyes imperium bestående av fire McDonald's-restauranter i Arendal, Grimstad, Sørlandsenteret og Markensgate i Kristiansand. Det samme imperiet er også en betydelig arbeidsgiver i sørlandsk servicesektor: 175 ansatte la ned 83 årsverk i løpet av 2014. Året før var det 159 ansatte og 72 årsverk.

At regnskapstallene var svake, bekreftes av revisor Eilev Stuverud, som også ytrer seg om årsaken: «(...) Disse forholdene indikerer at det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift, dersom franchisegiver, McDonald's Norge AS ikke griper inn og bedrer vilkårene for hver enkelt restaurant. (...)«

Stramme vilkår

Både Alf Olav Øye og revisor mener altså at problemet ligger hos McDonald's Norge. For riktignok driver Øye sin egen butikk, men angivelig under så stramme vilkår fra franchisegiver McDonald's Norge at det ikke gikk i hop i 2014. Når Fædrelandsvennen tar kontakt, modererer imidlertid Øye seg.

— Jeg var vel noe tydeligere i styreberetningen enn jeg pleier å være. Vi driver i en marginal bransje hvor det svinger opp og ned. I fjor investerte vi i både restauranter og produkter, men opplevde samtidig at salget sank de første tre-fire månedene. Når sånt skjer, er det vanskelig å kontrollere lønnskostnadene; man tror jo salget skal snu opp igjen. Når det er sagt, gikk det bedre i andre halvår 2014, og utviklingen har fortsatt de første fire månedene av 2015. - Hva med forholdet til McDonald's Norge?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, utover det at vi har en kjempegod dialog.

- Styreberetningen din kan tolkes som at det nærmer seg kroken på døra. Er det en reell fare?

— Nei, det er det ikke. Men 2014 var et utfordrende år, svarer Alf Olav Øye.

- Satsingsområde

Gjennom årene har det vært atskillig advokatmat i forholdet mellom franchisetakere og McDonald's Norge. Når Fædrelandsvennen tar kontakt angående tilfellet Value Invest AS, skriver «Brand Communications Manager» Kathrine Moe dette i en e-post:

«McDonald’s Norge AS kan ikke kommentere detaljer knyttet til de enkelte franchisetakernes selskaper. McDonald’s har vært i Norge i mer enn 30 år og Sørlandet er et viktig satsningsområde for oss. (...) I løpet av de siste årene har McDonald’s og våre franchisetakere gjort betydelige investeringer i form av nye restauranter, opplæring av ansatte, oppussing, nytt design, nye produkter, oppstart av frokostservering for å nevne noe. Vi mener at dette er viktige investeringer som vil styrke McDonald’s posisjon både på Sørlandet og Norge for øvrig.»

Value Invest AS
20142013
Inntekter90,589,4
Ord. avskrivninger2,42,2
Driftsresultat-0,8-0,1
Resultat før skatt-1,2-0,6
Anleggsmidler8,410,2
Omløpsmidler7,76,3
Egenkapital-0,30,6
Langsiktig gjeld5,57,2
Kortsiktig gjeld10,88,6
Regnskapets info.nivå{smile}
Inntjening{sad}{sad}
Betalingsevne{sad}{sad}
Egenkapitalandel{sad}{numb}
(Alle tall i millioner kroner)