KRISTIANSAND: — Den dagen hadde vi over 3000 transaksjoner. Det var helt vilt, minnes tidligere restauranteier Alf Flørnes .

10. desember 1992 åpnet han perleporten for burgerelskere fra distriktet. De la igjen nærmere en kvart million kroner, som var atskillig mer penger den gang enn nå.

Alf Flørnes. Foto: Tore-André Baardsen

— En stor tabbe?

66-åringen husker godt hvordan han sto og trippet inne i det gamle bankbygget, pen i tøyet og med blomster klar til de første kundene, mens bare noen få sultne kropper dannet kø utenfor.

— Der og da fryktet jeg det hele var en stor tabbe. Men så plutselig kom det strømmende inn flere hundre. Det var så kaldt at de hadde søkt ly i andre butikker. Vi hadde ansatt 35 personer og måtte ansette like mange nye, forteller Flørnes.

Under Quartfestivalen gikk det i ett. Da ble det notert times-, dags- og ukesrekorder som fortsatt gjelder i norgeskjeden. Flørnes leide kjølelager på Silokaia for anledningen, og hver dag hentet han to paller pommes frites til restauranten.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

HAMBURGERRUSH: Fædrelandsvennens oppslag 11. desember 1992 vitnet om et umettet behov for burgere i Kristiansand. Foto: Faksimile
Restaurantsjef Audun Bjørndal (t.h.) og innehaver Alf Olav Øye inne i restauranten i dag. Foto: Tore Andr Baardsen

Én million gjester

Etter noen år med underskudd overlot Flørnes driften til Alf Olav Øye i 2009. Øye startet i Arendal i 1997, og eier i dag også restauranten på Sørlandssenteret (etablert 1994) og i Grimstad (2001). Selskapet omsetter for over 90 millioner kroner.

— Restauranten på Sørlandssenteret har størst omsetning mens den i Markens har flest kunder, med over 400.000 betalende. Det betyr at vi nok har over én million gjester her i året, og da har jeg ikke tatt med alle som er innom for å gå på do, opplyser Øye til Fædrelandsvennen.

- Folk er ikke mette på burgere?

— Nei da. Vi øker ti prosent i år, til 26 millioner kroner, og skal være i dette bygget i mange år. Plasseringen er meget god, svarer innehaveren.

- Berikelse for byen

Han bærer ikke synlig preg av å ha inntatt to måltider på restauranten hver arbeidsdag de siste 15 år. Bak oss strømmer elever fra byens videregående skoler inn døren for dagens lunsj.

- Ville du anbefalt din datter å legge lunsjen hit?

— Jeg anbefaler alle et balansert kosthold. Men helse handler vel så mye om hva man gjør når man ikke spiser, hevder hamburgerelskeren fra Fevik.

Det er kjeden sentralt som har leiekontrakten. Den varer i ni år til, med opsjon på ytterligere 20 år. Kvadraturforeningen kan lett svelge at burgergiganten tenker langsiktig.

— For et bymiljø er det å ha et konsept som McDonald's, på en slik beliggenhet, en stor berikelse. De har også pusset kraftig opp i Markens og fremstår som den mest moderne jeg har sett, skryter daglig leder Harald Andersen.

20-årsjubileet feires med tidsriktig konkurranse, der kundene må fakse inn bilde av seg selv foran restauranten. For ordens skyld: Telefaks var et ytterst moderne kommunikasjonsmiddel i 1992. ## Bankkjelleren er ferdig

— Vi prøver å skape litt sjel her nede, forteller Roy Gundersen, som sammen med fetter Kurt Mosvold bladde opp 45 millioner kroner for det gamle bankbygget i Markensgate i fjor.

Opprinnelig skulle McDonald's flytte ned i kjelleren, slik at lokalene på gateplan ble frigjort. Derfor valgte forrige eier Alf Flørnes å grave ut. Da flere av Flørnes' selskaper gikk konkurs ble planen lagt død.

«Banken mellom søylene» ble reist i 1897, og oppgraderes nå for minst ti millioner kroner. Selskapslokalene i kjelleren har blant annet 25 meter lang og 15 centimeter bred glasskunst i gulvet, signert Kjell Nupen. Andre etasje står foreløpig tom, mens fasaden rengjøres, flikkes på, males og lyssettes.

Lokalet der Privatbanken i sin tid betjente byens mer eller mindre pengesterke borgere ble kjøpt av Flørnes for ni millioner kroner på midten av 1995. Selger var Kreditkassen.