Slik tenker Bulk Infrastructure at dataparken NO1 Campus skal se ut. Det er den største utbygging i Vennesla noensinne. Foto: Skisse Rambøll

Vennesla: Det ble det store spørsmålet da politikerne i bygg— og miljøutvalget i Vennesla torsdag enstemmig godkjente at den største reguleringsplan som noensinne er laget i kommunen kan legges ut til offentlig ettersyn.

Gigantisk

Bulk Infrastructure regulerer 3100 dekar. Planen er å lage verdens største datalagerpark basert på grønn, fornybar energi på Støleheia. Det er snakk om investeringer opp mot 10 milliarder kroner ved full utbygging.

Avrenning

Både areal og bygningsmasse er betydelig større enn det som finnes i Sørlandsparken.

Les også:

Les også:

Les også:

— Tak og asfalt holder ikke like godt på vannet som myr og skog. Jeg er bekymret. Hvem har ansvaret for å sikre nok avløp, og hvem er erstatningspliktig hvis noe skjer, ville Senterpartiets Knut Føreland vite.

Føreland er bekymret for områdene rundt Støleheia og hvordan vann vil renne ned mot Høie, ned mot Otra og om bekker og rør vil håndtere for eksempel ekstremregn.

Superlativer

Politikere fra alle partier brukte superlativer om planen til Bulk Infrastrucure og Peder Nærbø og snakket i store ord om hva dataparken kan bety for Vennesla. Det gjorde Føreland fra Sp også, men han mente det også måtte være plass til kritiske spørsmål.

— Vi trenger kritiske innspill, svarte plansjef Eivind Mauland, og fortsatte:

— Men akkurat vann og avrenning og flom er noe av det jeg er aller tryggest på er godt ivaretatt. I hvert utbyggingsområde må det gjennomføres egne hydrologiske undersøkelser av før utbygging og vannet skal håndteres. Planen forutsetter det, sa han.

Mauland sier en så gedigen plan trenger motforestillinger.

— Selv er jeg mest i tvil om vi har greid å analysere samfunnskonsekvensene godt nok. Denne utbyggingen vil endre Vennesla, og hva vil det bety, egentlig, sa Mauland.

Føreland følte seg beroliget av Maulands forsikringer og trakk forslaget om å analysere flomfaren bedre.