— Vi er ikke nærmere noen entydig forklaring på årsaken, men vi har iverksatt tiltak vi håper vil virke, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenestenoffentliggjorde i februar i fjor en oversikt som viste at det er flere pasienter som dør etter 30 dager ved Sørlandet sykehus, Fredrikstad, Gjøvik, Kongsvinger og Odda, enn ved noen av de andre 19 sykehusene som er sjekket.

Dette dreier seg om totaloverlevelse for 80 prosent av innleggelsene.

Dårlig

Mandag fikk ledergruppen ved sykehuset presentert nye gjennomganger fra kunnskapssenteret.

Her var tallene forsøkt korrigert for blant annet alder og sykelighet i befolkningen. Men fortsatt skårer sykehuset like dårlig.

— Nå skal kunnskapssenteret sjekke om årsaken kan ligge i forskjellig innleggingspraksis i Flekkefjord, Arendal og Kristiansand, sier Engstrand, som håper det vil gi bedre svar.

Dødstall

Selv uten forklaring på dødstallene, har sykehuset innført praksis med å kartlegge risikopasienter på avdelingene, og gi disse spesiell oppfølging.

Engstrand har tro på at dette vil kunne gi resultater over tid. Svaret vil han få når neste rapport fra kunnskapssenteret kommer i november.