KRISTIANSAND: — Vi er bekymret, og liker ikke de tallene. Det dør flere hos oss enn andre sykehus, og det er noe vi tar på alvor, sier fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Engstrand til Fædrelandsvennen.

Torsdag presentere Kunnskapssenteret sine overlevelses- og reinnleggelsestall, som viser at Sørlandet sykehus ligger over landsgjennomsnittet hva angår dødsfall etter pasientinnleggelser ved sykehuset. Tallene er kontrollert etter forskjeller i alder, kjønn og helsetilstand.

44 vanligste diagnosene

Tallene er for 2012, og er tredje året på rad at Sørlandet sykehus er dårligere enn landsgjennomsnittet.

— Tallene gir mer mening når det er tredje året på rad. Vi fikk tallene for 2010 og 2011 i februar, og har jobbet med å analysere disse og planlegge nødvendige tiltak, sier Engstrand.

Kunnskapssenteret ser på tall for hvor mange pasienter som lever 30 dager etter innleggelser for hoftebrudd, hjerteinfarkt og hjerneslag. Det presenteres også tall for totaloverlevelse, hvor man ser på hvor mange pasienter som lever 30 dager etter innleggelse for de 44 vanligste diagnosene.

— Det er vanskeligere å få fram forskjellene når man tar en og en diagnose, enn når man samler mange av de vanligste. Vi har utfordringer som vi må finne tiltak mot.

Ønsker tettere oppfølging

— Hvilke tiltak må til for å bedre situasjonen?

— Vi må ha tettere oppfølging mot risikopasienter. Enkelte pasienter har større risiko for komplikasjoner enn andre, og må følges tett. Vi vil intensivere arbeidet med lage enda bedre rutiner for å følge opp vitale tegn og endringer hos de dårligste pasientene.

Engstrand sier de nye tiltakene ikke nødvendigvis trenger å koste mye penger for sykehuset, og at det heller dreier seg om at sykehuset må endre noen rutiner.

Seksjonsleder i Kunnskapssenteret, Jon Helgeland, sier til Fædrelandsvennen at disse typer tester er ganske nye her til lands, men at de i utlandet lenge har brukt overlevelsestall som en målestokk på hvordan de ligger an.

— Vår erfaring er at sykehusledelsene rundt om i landet tar dette på alvor, og vi er svært fornøyd med at det blir satt fokus på, sier Helgeland.

- Trenger ikke være bekymret

Ifølge en pressemelding fra Sørlandet sykehus er det kjent at Helse Sør-Øst trekkes 27 millioner kroner for 2014 som følge av at regionale helseregioner som har for lav kvalitet, mister overføringer.

— Om man sammenligner med internasjonale helseforetak, kommer Norge veldig godt ut hva gjelder behandlingsresultater. Så selv om det er kvalitetsvariasjoner innad i landet, så kan det være man får god behandling likevel, sier seksjonslederen spøkefullt.

Per Engstrand i Sørlandet sykehus bedyrer at man ikke trenger være nervøs om man skal legges inn på sykehuset på Sørlandet.

— Nei, i forhold til 50 000 innleggelser i året er det ikke mange pasienter dette gjelder, så enkeltpasienter skal ikke bekymre seg.