— Det har vært noen fantastiske uker, sier Else Rønnevig når hun ankommer Lillesand Rådhus torsdag kveld.

75-åringen, som for de fleste Lillesandere går under kallenavnet "Sprossa" har de siste ni ukene kjørt rundt i Norge for å sette fokus på bygningsvern. I løpet av turen har hun holdt hun 45 foredrag om bygningsvern på lokale arrangementer til Fortidsminneforeningen. Det siste foredraget ble holdt foran en horde av fremmøtte mennesker på rådhuset i Lillesand.

- Ikke sliten

— Det verste er at jeg ikke er sliten. Jeg har møtt mange interessante folk som har vært så interessert i det jeg snakket om. Det har gitt meg mye energi, sier den spreke pensjonisten.

Ordfører Arne Thomassen, Else Rønnevig og riksantikvar Jørn Holme. Foto: Rebecca Trondsen

Få flere nyheter fra Lillesand og liveoppdateringer på Lillesand live

— Har slitt ut et dekk

Det har blitt mange mil bak rattet. 75-åringen har vært så langt nord som til Finnmark. Ikke helt uventet har det ført til noe slitasje på bilen.

— Jeg har slitt ut ett av dekkene på tilhengeren som jeg måtte bytte ut, sier Rønnevig.

Hun har i over 30 år engasjert seg for bygningsvern i Lillesand. For arbeidet har hun blant annet mottatt Kongens Fortjenestmedalje.

Else Rønnevig har vakt oppsikt med sin lille gråe bil og tilhenger full av bøker og utstyr. Foto: Rebecca Trondsen

— Lillesand har en jobb å gjøreTross et langvaring engasjement og arbeid for byen, menerhun at Lillesand har en lang vei å gå.

— Denne byen har en jobb å gjøre. Jeg mener blant annet at alle husene i sentrum må males med linolje ettersom det er høvlet panel. I tillegg er veiskiltene i sentrum for store. Det må gjøres noe med.

Rønnevig har også et brennende ønske om å gjøre noe med gamle Gamle Møglestu gård.

Hun har med seg flere støttespillere på forslaget om å etablere en stiftelse som kan overta driften av de verneverdige bygningene på Møglestu.

Avreisedagen, 10. april var det markering i Lillesand og statsråd Tine Sundtoft ønsket Rønnevig god tur. Foto: Erlend Olsbu

— Jeg har lyst at det skal bli en perle i Lillesand. Jeg har folk med meg på planene, men det gjenstår å se om politikerne sier ja. Det tror jeg de kommer til å gjøre, sier hun.

- En ambassadør for byen

Ordfører Arne Thomassen påpekte under markeringen torsdag at Rønnevig har vært en viktig stemme når det gjelder den nye sentrumsplanene for Lillesand.

— Else er en fantastisk ambassadør for Lillesand. Hun viser byen frem på en flott måte. I tillegg er hun en utrolig sprek dame. Jeg er stolt av å kunne ønske henne velkommen hjem etter ni uker på veien.

Også riksantikvar Jørn Holme har latt seg imponere av 75-åringen.

— Jeg kjenner ingen andre med et så brennende engasjement. For ett år siden var det ingen som trodde det hun har gjort var mulig. Hun er virkelig unik.