— Nå ser vi at kutt i oljebransjen skaper en del utfordringer for landsdelen, og et samlet tilsynsmiljø vil gi mange kompetansearbeidsplasser, sier Lillesands-ordføreren til Fædrelandsvennen.

Torsdag sendte han brev til statsråd Jan Tore Sanner (H) med forslag om å samle flere tilsyn rundt Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, som tidligere het Post- og teletilsynet.

«Lillesand kommune vil mene Regjeringen vil kunne få gode synergier ved å flytte flere eksisterende tilsyn til Lillesand», skriver Thomassen. Som eksempler nevner han både Datatilsynet, som ligger i Oslo, og Medietilsynet som nå er lokalisert i Fredrikstad.

— Ja, jeg nevner dem som eksempler, men det kan også være andre som er aktuelle, sier han.

Jakt på tidstyver

Thomassen formulerer sin begrunnelse for å samle flere tilsyn i Lillesand som et svar på regjeringens jakt på tidstyver i offentlig administrasjon. Han mener Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har en administrasjon som også vil kunne betjene andre tilsyn:

- Vi må hele tiden være på alerten og lete etter nye muligheter, sier ordfører Arne Thomassen. Foto: Kjartan Bjelland

«Nkom har ressurser og kompetanse på tilsynsområdet, og vil kunne være en meget god administrasjon for nye andre tilsyn», skriver han.— Det er ikke sikkert Fredrikstad vil se med blide øyne på å bli fratatt et femtitalls arbeidsplasser?

— Akkurat det har jeg ikke tenkt så mye på. For meg er det viktig å påpeke gevinsten av å samle flere tilsyn på ett sted for å effektivisere administrasjonen, sir han.

Og mens effektiviseringsgevinsten er den røde tråden i brevet til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, er det utsikten til nye arbeidsplasser han skimter forhåpningsfullt som et resultat:

— Jeg vil tro vi vil kunne bygge opp mot 100 nye arbeidsplasser rundt Nkom i et samlet tilsynsmiljø, sier Thomassen.

Ingeniører og jurister

Det var daværende arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H) som sørget for å flytte mange tilsyn ut av Oslo, og Post- og teletilsynet havnet i Lillesand i 2007. Svært få ansatte valgte å flytte fra hovedstaden, og Lillesand fikk nærmere 140 arbeidsplasser.

— Men jeg vil si hele Sørlandet nyter godt av dette. Nkom har ansatte som bor mellom Mandal, Evje og Risør, påpeker ordføreren.

— Tilsynet rekrutterer både ingeniører og jurister. Og mens vår region lenge har satt vår lit til oljebransjen, som jo går opp og ned, er dette statlige arbeidsplasser som vil vare, legger han til.

— Er initiativet drevet fram av at fengselet glapp?

— Nei, vi må hele tiden være på alerten og lete etter nye muligheter. Jeg er glad for at Sørlandet fikk to fengsler, og ser det vil bety mye både for Mandal, Froland og Evje, sier han.

Arne Thomassen skriver i brevet til Sanner at Nkom disponerer en stor, regulert tomt midt i Lillesand med gode utbyggingsmuligheter. Han reklamerer også for boligtomter, barnehagetilbud og god tilgang på skoler.

— Dette er en så god idé at det absolutt er noe statsråden og regjeringen bør se på, sier Thomassen.

- Vi er klare til å ta ansvar

— Dersom regjeringen skulle beslutte å slå sammen flere tilsyn, har vi kapasitet til det, og er klare til å ta ansvar.

Det sier assisterende direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Elisabeth Aarsæther, til Fædrelandsvennen.

— Når det gjelder de to konkrete tilsynene Thomassen nevner, er det flere andre land i Europa som har samorganisert dem med kommunikasjonsmyndigheten, sier hun.

— Vi regner dem som våre søstermyndigheter og har allerede et godt samarbeid med dem i dag.

Statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet har denne kommentaren:

«Det er for tidlig å kommentere dette brevet før det er mottatt og saken er behandlet. Regjeringen kom i fjor høst med nye retningslinjer for plassering av statlige arbeidsplasser. For eksempel skal Valgdirektoratet legges til Tønsberg og Nasjonalt klageorgan for helsesektoren skal legges til Bergen. Men det er positivt at kommunen vil fremheve sin region og bidra til regjeringens tidstyvarbeid.», skriver han i en e-post.