KRISTIANSAND: — Det siste halve året er politiet blitt vitne til en ny ruskultur blant helt vanlige ungdommer i alle deler av byen, fra alle lag av befolkningen. Og foreldrene ser ikke ut til å være klar over hva tenåringene deres driver med, sier leder for forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon, Grete Pedersen.

Les også:

Lures trill rundt

Nå har hun tre råd til foreldre, som ikke ser ut til å ha den fjerneste idé om hvordan de blir lurt trill rundt mens barna deres ruser seg i det skjulte, ikke bare i helgene. Men også etter skolen midt i uka, mens de er hos venner og spiller eller leser lekser.

— Så kommer de hjem sent på kvelden når ungdommene er edru nok til at foreldrene ikke oppdager det, forteller Heidi Handeland i feltteamet i kommunens rustjeneste.

— Dette er helt vanlige ungdommer som driver med idrett, er med i menighets- og foreningsliv, ungdommer som er flinke på skolen og kommer fra velfungerende hjem, bekrefter Karin Berthelsen i kriminalitetsforebyggende team.

— Foreldrene ser ikke ut til å tro at dette gjelder deres barn. Når vi har informert dem har det vært sjokkartede opplevelser for dem. De har overhode ikke vært forberedt, sier Grete Pedersen.

Debuterer på sprit

— I hele 2015 opplevde vi ikke ett eneste tilfelle der politiet måtte transportere unge, fulle tenåringer til sykehus til behandling for alkoholforgiftning. Dette har ikke vært noe problem. Men i løpet av siste halvåret har vi hatt fire-fem tilfeller, forteller Pedersen.

— Det vi ser nå bekymrer oss. Ungdommene debuterer med sprit. De er helt ned i 13-14-årsalderen. De har ingen erfaring med det å drikke alkohol, og får en brutal debut der flere altså ender på akuttmottaket, sier Pedersen.

— Vi har også fått tips om at ungdommene kjøper denne spriten fra voksne, og at spriten er smuglet inn til landet. Ungdommene ser ikke ut til å ha problemer med å finne selgerne. Ryktene går fort på sms eller Snapchat, sier hun.

Les også:

Fra hele distriktet

Politiets ungdomspatrulje møter ungdommene der de ferdes. Det store møtepunktet er nederst i Markens mellom Sandens og McDonalds.

— Det vi ser er at det nå kommer yngre ungdommer inn fra flere bydeler og fra tettstedene rundt i nabokommunene, Søgne, Songdalen, Vennesla og Lillesand. Faktisk helt fra Marnardal, forteller politibetjent Carl Danielsen.

— De møtes også ute i bydelene. De er yngre, de blir veldig fulle, og i noen tilfeller så overstadig at vi må tilkalle ambulanse, sier politibetjent Anders Flottorp.

Mer liberale til narkotika

Håvard Berge i kriminalitetsforebyggende team peker også på en markant endring.

— Det siste året har det skjedd noe. Vi ser det helt ned i åttendeklassene på ungdomsskolen. Det er en ny og mer liberal holdning til hasj og marihuana. Dette er nytt ser ut til å være utbredt på kryss og tvers av miljøer, bydeler og uavhengig av ungdommenes bakgrunn, sier han.

— Vi oppfatter ungdommene som mer nysgjerrige og med større aksept for hasj, der dette er tøft og kult, sier Grete Pedersen.

Ungdommer raidet menighetslokale etter Snapchat-melding

10-15 ungdommer feiret en fødselsdag i et menighetslokale i byen. Etter en Snapchat-melding var hundre ungdommer på plass og fyllefesten var et faktum.

— Informasjonen spres raskere mellom ungdommene. Det betyr at de raskt vet hvor det er fest og hvor folk er på vei, forteller politibetjent Carl Danielsen i ungdomspatruljen.

— Dermed er det også mange som intetanende kan få en hel horde på døra. Det kan også være svært skremmende for ungdommene, sier han.

Denne stille og rolige feiringen endte opp med at politiet måtte gripe inn.

Grete Pedersen som leder politiets forebyggende avsnitt, advarer mot å leie ut lokaler til ungdommer.

— Det må stå voksne som ansvarlige, sier hun mens kollegene forteller om tilsvarende hendelser fra andre forsamlingshus. Hun gjør også oppmerksom på at dette skjedde i fjor, og at det ikke er relatert til dagens utfordring.

Les også:

Dette er politiets tre råd til foreldre som blir lurt av tenåringen

1. Sett tydelige grenser for tenåringen.

Gjør det helt klart at bruk av hasj og marihuana er skadelig, det er straffbart.

Vær klar på at det er 18-årsgrense på kjøp av alkohol.

Vær klar på at ungdom ikke bør drikke før de er 18 år.

Si tydelig fra om hva dere som foreldre ikke tillater.

2. Bygg nettverk med de andre foreldrene.

Det er avgjørende at dere vet hvem ungdommene går sammen med.

Dere må også vite hvem foreldrene til disse ungdommene er.

Bygg nettverk med de andre foreldrene.

Hold kontakt med de andre foreldrene når ungdommene er ute, slik at du vet om ungdommene er der de sier de skal være.

Det oppleves betryggende for ungdommene når de vet foreldrene står sammen.

3. Kjør og hent ungdommene

Ikke la ungdommene dra byen rundt på egen hånd.

Ikke la ungdommene bruke sentrum som oppholdssted.

Kjør ungdommene til sammenkomster, og hent dem når de skal hjem.

Dette vil bidra til ansvarliggjøring av ungdommene.

Å være tett på ungdommene trygger dem og hjelper dem å ta riktige valg vedrørende rus.