— I januar-februar i år kom de første rapportene om at dette foregikk blant ungdom her i byen. Nå hører vi om det jevnlig, sier Håvard Berge fra Kriminalitetsforebyggende team i Kristiansand.

Håvard Berge er en av flere foredragholdere når Kristiansand kommune arrangerer tre hasjmøter i oktober. Foto: Trond Jansen/privat

Fremveksten av egne butikker for elektroniske sigaretter, tyder på at det er skapt en boom. Anslagsvis 50.000 nordmenn går rundt og damper på en e-sigarett. Nå forteller ungdom i Kristiansand at sigarettene brukes til å røyke cannabisolje — en væske med saften fra cannabisplanter.Den nye rusformen vekker bekymring.

— Dette er skummelt fordi cannabisolje er veldig potent. Vi vet også veldig lite om langtidsvirkningene. Hvor avhengig blir man? hvor fort går det før man blir avhengig? og hvordan virker dette på angst og psykoser? Det er forsket veldig lite på cannabisolje, sier Berge.

Luktfri

Tirsdag 6. oktober starter Kristiansand kommune en serie med åpne møter om hasj og marihuana retter mot ungdom, foreldre og pårørende. Misbruk av e-sigaretter vil bli et av temaene der.

— Vi vet at det finnes og at noen bruker det. Men vi har ennå ikke hatt beslag av cannabisolje for e-sigaretter i byen, sier Hans Jørgen Beckmann, leder for narkotikaavsnittet i Kristiansand-politiet.

Han forventer likevel at bruken vil bre om seg, og deler bekymringen til Kriminalitetsforebyggende team.

— Med cannabisolje kan virkestoffet THC komme opp i 60 prosent, så det sier seg selv at det gir en kraftig rus, sier Beckmann, som også deltar på informasjonsmøtene.

Cannabisoljen bestilles på nettet eller kjøpes hos en dealer som har smuglet det inn til landet. Bruken er vanskelig å oppdage siden stoffet er luktfritt.

Tok Hove-artist

I fjor sommer gjorde tollerne i Kristiansand sitt første beslag av cannabisolje da en av deres hunder markerte på bagasjen til en artist (26) som skulle opptre på Hovefestivalen. Oljen tilsvarte rundt ti gram med narkotika.

I fjor sommer fant tollerne dette utstyret med e-sigaretter og cannabisolje i bagasjen til en Hove-artist på Kjevik. Foto: Tollvesenet

— Det siste året har det vært to-tre beslag av cannabisolje, så det forekommer, sier Helge Breilid, kontorsjef i Tollvesenet til Fædrelandsvennen.Ruth-Elin Bergum Sveinall driver Kristiansand damputstyr, en av fire butikker i byen som selger e-sigaretter.

— Siden jeg åpnet i november i fjor har jeg fått tre-fire spørsmål om det går an å røyke noe annet enn fruktjuice med e-sigarettene. Da sier jeg at det er det som skal røykes. Ingenting annet, sier Sveinall.

Hun er kjent med misbruket av e-sigaretter, men mener det ikke er et problem i hennes butikk.

— Jeg synes det er synd at det blir en negativ vinkling på noe som hjelper mange mennesker med å legge bor røyken, sier Sveinall.

Mindre syntetisk

Tidligere har det vært advart mot syntetisk cannabis. Håvard Berge fra Kriminalitetsforebyggende team opplever nå at ungdom vender ryggen til disse stoffene.

— De som har prøvd, synes rusvirkningen er skremmende. Så hovedproblemet er vanlig hasj og marihuana, sier Berge.

Han er opptatt av å få fram at cannabisen som dyrkes i dag, er opp til ti ganger sterkere enn tidligere. Samtidig er andelen av stoffet CBD, som motvirker psykose og angst, mye lavere.