FLEKKEFJORD: Mellom 1500 og 2000 mål skog og mark ble svidd ned i søndagens brann. Mandag ettermiddag og kveld pågikk fortsatt etterslukkingen. Da hadde det en tid blitt spekulert i om årsaken kunne være bråtebrenning i det tørre landskapet.

– Hvis det er tilfelle, er det galimatias. Det er nesten utrolig at noen kan finne på å brenne noe nå, etter at det har vært sagt og skrevet så mye om den store brannfaren, sa brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør til avisen Agder.

Om brannen skyldtes at noen hadde vært uaktsomme i det tørre landskapet, ville disse bli politianmeldt, lovet brannsjefen.

Pølsebål

I Flekkefjords kommunale brannvesen mente brannsjef Svein Gunnar Larsen mandag ettermiddag å sitte med den egentlige årsaken til brannen:

— En bråtebrann var det ikke, men et bål for å grille pølser, sier Larsen til fvn.no.

Han fortsetter:

— Jeg har snakket med vedkommende som forårsaket brannen. Han innrømte det til oss.

Larsen beskriver vedkommende som «relativt spak» da han meldte seg.

Grillingen fant etter sikende sted på en flate oppe på Homme et stykke fra nærmeste bebyggelse, men ikke lenger vekk enn at husene stod i fare for flammene da brannen herjet, sier Larsen.

Kartet viser et omtrentlig utsnitt av brannområdet. Trykk på bildet for å se kartet i større versjon:

Blir anmeldt

— Vi kommer til å anmelde det. Det er det ingen tvil om. Her må det en form for reaksjon til. Slukningshelikopteret og Sivilforsvaret er på statens bekostning. Men det er ikke brannmannskapene og de frivillige, og bøndene som hjalp til med vogner og traktorer. Vi akter å be om godtgjørelse, sier brannsjefen.

I Agder politidistrikt sier jourhavende jurist Per Ørnulv Thorbjørnsen at det foreløpig er vanskelig å kommentere saken spesifikt.

— Men hvis man er ute i skogen, og gjør opp ild nå, vil man lett komme i ansvar for det. Det er svært tørt for tiden, sier juristen.

Slukkes ennå

Brannvesenet i Flekkefjord regnet mandag med å holde på med slukningsarbeidet så lenge det var lys til det.

— Brannområdet så veldig fint ut i dag tidlig og i formiddag. Men nå er det enkelte stedet det blusser opp igjen. Når vinden plutselig kommer, kommer gnistene tilbake, sa utrykningsleder i Flekkefjord brannvesen, Alf Tjørhom, ved 17-tiden mandag.

Da var seks-syv mann fortsatt i aksjon.

Brannen startet søndag ved Homme gård i Gyland, og spredte seg til begge sidene av kommunegrensa Flekkefjord/Kvinesdal.