FLEKKEFJORD/KVINESDAL: – Alt skal være slukket nå. Det er fremdeles noen røyksøyler rundt omkring, men det later ikke til å være noen flammer, forteller utrykningsleder i Flekkefjord brannvesen, Alf Tjørhom, til fvn.no.

Brannvesenet begynte å få kontroll på brannen søndag kveld. Ved 18-tiden i går begynte det å regne lett på Gyland og én time senere gikk regnet over til pøsregn.

– Været hjalp oss en del. Regnet gjorde litt nytte, men enda bedre var det at det ble så kaldt i natt. Vi var heldige der, opplyser Tjørhom.

Se bildeserie av brannen

Alfa og omega med helikopter

Men det viktigste var likevel at man fikk hjelp av et helikopter med vannballong som hjalp til med slukkingen fra søndag ettermiddag til rundt klokken 21 søndag kveld.

– Hadde vi ikke fått helikopteret så hadde vi holdt på i én uke til. Et helikopter er alfa og omega på slike plasser, forteller utrykningslederen.

Randsonene

Brannvesenet har hatt mannskaper ute i hele kveld for å forsikre seg om at brannen ikke blusset opp igjen, og mandag morgen var det 20 personer fra brannvesenet og sivilforsvaret som var ute i området.

– De tar hele runden og sjekker randsonene, og det ser bra ut, sier Tjørhom.

Brannen startet ved Homme gård i Gyland klokken 15.35 lørdag ettermiddag, og brannmannskaper jobbet fram til mørkets frembrudd med å slukke skogbrannen på begge sider av kommunegrensa.

1500 til 2000 mål

Kartet viser et omtrentlig utsnitt av brannområdet. Trykk på bildet for å se kartet i større versjon:

I løpet av natt til søndag delte brannen seg i to.

– Den ene delen går i vest på Gyland, og den andre går inn i Kvinesdal, fortalte Svein Gunnar Larsen i Brannvesenet Sør.

Ved 16-tiden i går sto et feriehus ved Homme gård i fare for å bli slukt av flammene, men helikopteret fikk slukket flammene før de nådde fram. Dermed ble ingen hus eller hytter skadet i brannen, men om lag 1500 til 2000 mål skog ble svidd av.