Kartet viser et omtrentlig utsnitt av brannområdet. Trykk på bildet for å se kartet i større versjon:

FLEKKEFJORD/KVINESDAL: — Vi regner med at vi har kontroll på brannen nå. Det er enkelte småbranner inne i selve brannområdet, men regn og rått vær har hjulpet oss betraktelig, sier visebrannsjef i Flekkefjord branvesen, Svein Rolf Salvesen, til fvn.no sent søndag kveld.

Ved 18-tiden begynte det å regne lett på Gyland. Rett før klokken 19 gikk regnet over til pøsregn, noe som lettet slukningsarbeidet. Et helikopter med vannballong har drevet slukking fra luften fram til klokken 21 søndag kveld.

— Jeg var selv oppe i helikopteret og så at brannen har minket betydelig i styrke, sier Salvesen.

Like etter midnatt skal brannvesenet sjekke at ikke brannen har blusset opp igjen. Planen er å fortsette slukningsarbeidet mandag morgen fra seks-tiden.

— Vi kommer til å konsentrere oss om randsonene slik at ikke brannen skal få mulighet til å blusse opp igjen og spre seg, sier Salvesen.

Helikopter reddet bebyggelse

Ved 16-tiden søndag sto et feriehus ved Homme gård i fare for å bli slukt av flammene. Brannen krøp fra toppen av åsen, et par hundre meter bak huset, og nedover. Men et helikopter kom og slukket flammene før de nådde huset. Sivilforsvaret sto også klare til å hjelpe til.

— Hadde ikke helikopteret kommet i ettermiddag, kunne brannen nådd bebyggelsen, sier Salvesen.

Helikopteret fortsatte også, selv etter at regnet kom. Det fløy i skyttel mellom et vann i nærheten og brannområdet på Gyland.

Stort område svidd av

Anslagsvis er det ved 18.30-tiden 1500 til 2000 mål skog som er svidd av.

Det var søndag fem brannlag ute, bestående av 23 brannmenn og mannskap fra Sivilforsvaret. De slukket med smekkere, altså vifteformede stålflak på skaft, som de slår på flammene. Enkelte av mannskapene hadde jobbet siden 05.30 om morgenen.

— Vinden er ustabil og brannen snur seg. Det er den største utfordringen, sier Salvesen.

Økte på natta

Natt til søndag økte omfanget på brannen.

— Brannen har økt i omfang i løpet av natten. Det blåste mer enn vi hadde håpet. Brannen hadde ikke kommet like langt ved Krokevatnet som vi først trodde. Så vi regner med et område på ca. 2 kvadratkilometer er tatt av brannen, sier varabrannsjef Svein Rolf Salvesen søndag morgen.

Brannen startet ved Homme gård i Gyland klokken 15.35 lørdag ettermiddag.

Ute av kontroll

Brannvesenet jobbet lørdag til det ble mørkt med å slukke skogbrannen på hver side av kommunegrensa.

— Først kom det fire brannmenn fra Kvinesdal, og de slo full alarm, sier Svein Gunnar Larsen, brannsjef i Flekkefjord, til fvn.no lørdag.

Deretter kom det i alle fall fire til fra Kvinesdal og omkring 15 fra Flekkefjord.

Brannvesenet tok pause ved midnatt og gikk på igjen klokken seks søndag morgen.

Delte seg

Lørdag kveld ble det klart at brannen hadde delt seg.

— Den har delt seg i to. Den ene delen går i vest på Gyland, og den andre går inn i Kvinesdal, sier Svein Gunnar Larsen i Brannvesenet Sør.

Stor skogbrannfare

Det er tørt i store deler av landet, og et har de siste ukene vært en rekke mindre og mellomstore skogbranner rundt om i landet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder om at det er stor skogbrannfare på Sør- og Østlandet, samt deler av Vestlandet.

DSB har to store helikoptre klare for å bistå lokale brannvesen.

Statens skogbrannhelikopter er i beredskap fra sin base på Torp flyplass ved Sandefjord fra 15. april til 15. august hvert år. Til nå i år har skogbrannhelikopteret flydd i fem timer og dumpet nærmere 60 tonn vann.

— Med det tørre varme sommerværet som vi har nå er det viktig at alle oppfører seg slik at det ikke oppstår brann i skog og mark. Det skal ikke mer til enn glør fra sigarettstumper eller bruk av engangsgriller i naturen for å starte en skogbrann. DSB overvåker faren for skogbrann over hele landet og vurderer kontinuerlig hvilke beredskapstiltak vi skal sette inn for å støtte brannvesenet, sier sjefingeniør Heidi Vassbotn Løfqvist i DSB.