KRISTIANSAND: 18-åringen fra Kristiansand ble fremstilt for forlenget varetektsfengsling i Kristiansand tingrett klokka ti torsdag formiddag.

Der krevde politiet at mannen blir sittende i varetekt i fire uker fremover.

I retten sa den siktede 18-åringen at det vil skape store problemer for ham, fordi han 15. august skal starte på det tredje året på videregående skole.

Må utsette skolestart

Politiadvokat Folke Åmlid, som var påtalemyndighetens representant i retten, ba klar beskjed om at 18-åringen må påregne at det tredje skoleåret på videregående neppe kan startes opp før neste høst.

Åmlid minnet retten om at 18-åringen må regne med å bli dømt til en streng og lang straff for utpressingen av ordfører Grundekjøn, og ranet av en jevnaldrende som fant sted to uker etter at han slapp ut fra varetekt på grunn av utpressingen.

Uforholdmessig inngrep

18-åringens forsvarer, advokatfullmektig Ronny Christian Håkonsen, var i retten sterkt opptatt av at det var et uforholdsmessig inngrep å fengsle den siktede i fire nye uker med gjentakelsesfare som begrunnelse, et argument som ikke ble brukt da gutten ble fengslet for to uker siden.

Håkonsen minnet om at gutten skal starte opp skolegang, og at hans alder og tilståelse vil kunne føre til en mild fengselsstraff, der mange uker i varetekt kan medføre oversoning.

Den siktede 18-åringen fortalte i retten at han har hatt det vanskelig i varetektsfengsel, hvor han har sittet totalt isolert i en periode, og med brev— besøksforbud resten av tiden.

Han har til nå sittet seks uker i varetekt i sommer, og ser frem til å starte opp på skolen igjen, og begynne på deltidsjobben han har. Selv betegnet han det siste ranet av en bekjent som et "sprøtt påfunn".

Hovedforhandling i september

Påtalemyndigheten regner med straffesaken mot 18-åringen kan komme til behandling i retten i løpet av september måned, og utgangspunktet er at han skal sitte i varetekt inntil saken kommer opp.

Kristiansand tingrett skal i løpet av dagen ta standpunkt til om 18-åringen fortsatt skal sitte i varetekt og hvor lenge.