KRISTIANSAND: Fra det tidspunkt ordføreren meldte fra til politiet om trusselbrevet han fikk, og kravet om minst én million kroner, ble det lagt et løp i nært samarbeid mellom Arvid Grundekjøn og Agder politidistrikt.

Politiet startet etterforskningen helt tradisjonelt. Det ble gjort kriminaltekniske undersøkelser utenfor huset til ordføreren. I nærområdet ble det gjennomført en spørreundersøkelse dagen etterpå. Saken ble gitt meget høy prioritet i politiet. Ulempen for politiet var at svært mange av de rutinerte etterforskerne og etterforskningsledelsen var gått ut i streik.

Fikk dispensasjon

På et tidspunkt ga streikekomiteen i Politiets Fellesforbund en dispensasjon, slik at noen av de streikende tjenestemennene ble tatt inn i tjeneste og satt på saken.

Politiet bestemte seg for, i samråd med Grundekjøn, å gi en tilbakemelding til utpresserne om at deres krav ville bli imøtekommet. Det ble lagt opp til at Grundekjøn skulle møte utpresserne. Tidspunkt og dag ble avtalt. Møtet skulle finne sted fredag klokka 17 ved McDonald’s.I tiden før møtet var politiet topp bemannet i forhold til det som skulle skje, bant annet med spanere fra Felles kriminalenhet og etterforskerne fra Kristiansand politistasjon.

Før møtet med utpresserne ble Grundekjøn utstyrt med skjult opptaksutstyr for å sikre de nødvendige bevis i forbindelse med møtet.

Begge pågrepet

Politiet ønsker ikke å si noe om hvordan pågripelsen fant sted. Mye tyder på at det i utgangspunktet var et møte mellom bare en av de to siktede i saken og Grundekjøn. Resultatet av møtet ved McDonalds er likevel at begge de to siktede ble pågrepet.

De er begge avhørt av politiet, og den ene har tilstått. Den andre nekter. Begge er siktet for utpressing, og de ble i et lukket rettsmøte i Kristiansand tingrett i går varetektsfengslet i fire uker. I de to første ukene skal begge sitte totalt isolert.De to siktede 18-åringene er norske statsborgere av utenlandsk opprinnelse.

Påtalesjef Nils Grønås i Agder politidistrikt sier at politiet anser selve utpressingen av Grundekjøn som oppklart.

Mye gjenstår

For politiet gjenstår det så vidt Fædrelandsvennen forstår mye etterforskningsarbeid. Politiet stiller seg for eksempel spørsmål om Grundekjøns personlige økonomi er bakgrunnen for at nettopp han ble forsøkt utpresset. Denne delen av etterforskningen er politiet allerede i full gang med.

De to siktede 18-åringene er ikke tidligere straffet, men politiet gransker nå miljøet 18-åringene har vandret i, og personene de har hatt kontakt med gjennom den siste tiden. Dette gjøres i et forsøk på å kartlegge bakgrunnen, og om de selv kan være presset til å gjennomføre utpressingen av andre personer eller grupper.