Ordførerutpresseren tilstår ran av bekjent

18-åringen som er siktet for utpressing av ordfører Arvid Grundkjøn, er igjen varetektsfengslet. Han er nå siktet for å ha ranet en bekjent. Ranet skjedde to uker etter at han ble løslatt.

KRISTIANSAND: 18-åringen har tilstått at han sto bak utpressingen av ordfører Arvid Grundekjøn, der det ble satt fram krav om en million kroner. Utpressingen skjedde 29. mai, da ordføreren fant brevet utenfor huset sitt. Tre dager senere ble 18-åringen pågrepet og senere varetektsfengslet. 4. juli ble han løslatt etter å ha sittet fire uker i varetekt siktet for utpressingen. To uker senere begikk han ran.

RAN: - Den siktede 18-åringen har tilstått å ha ranet en bekjent, sier overbetjent Rune Strømsvåg. Foto: Jon Anders Skau

— Sammen med en 17-åring tok de to seg inn i et hus sentralt i Vågsbygd. Begge var maskert med skjerf og hetter. En av de to hadde med et balltre. Ifølge den fornærmede skal en av de to også ha hatt med en kniv under ranet, opplyser politioverbetjent Rune Strømsvåg ved Vågsbygd politistasjon til Fædrelandsvennen.

Har tilstått

— Da selve ranshandlingen skjedde skal en av de to ranerne ha uttalt at de hadde gjeld og trengte penger. Dette er ikke verifisert i etterkant, men i avhør har 18-åringen forklart at han hadde hørt at det var hasj og penger i leiligheten hvor ransofferet (20) bodde.

I ransofferets leilighet befant det seg også en 24 år gammel mann.

18-åringen har tilstått ranet og gitt det politiet betegner som en fullverdig forklaring. Den andre som er siktet for ranet, en 17 år gammel tidligere straffet gutt, nekter ethvert kjennskap til hendelsen.

Stjal verdigjenstander

— Under selve ranet ble det tatt noe penger, høyttalere, datamaskin, andre verdigjenstander og noe hasj. Deretter forlot de to leiligheten, sier Strømsvåg.

— Det fremgår av forklaringen til den siktede 18-åringen at han er bekjent av 20-åringen som bodde i leiligheten der ranet fant sted.

Tre andre personer satt i en parkert bil i nærheten og ventet på ranerne.

Fra vitner til siktede

— De tre har hatt status som vitner i saken, men statusen er nå endret, og de er siktet for medvirkning fordi politiet mener at de kjente til hva som skulle skje i forkant av ranet, fremholder politioverbetjenten.

Allerede dagen etter ranet ble de fem som er siktet i saken pågrepet. Medvirkende til oppklaringen av saken var at ransofferet (20) overfor politiet mente å gjenkjenne 18-åringen, som nå altså har tilstått.