KRISTIANSAND: — Jeg har jo ikke tro på at dette kjempekonglomeratet skal gi bedre tjenester. Men i dag er det prosessen jeg reagerer på. Alt virker bestemt på forhånd. Sånn kan vi ikke ha det. Dette er bare så udemokratisk, sier SVs Melissa Jocelyn til Fædrelandsvennen.

Hun slo papirbunka i bordet hvor alle Kristiansand-politikerne satt. Enden på kontroversen ble at hun fortsetter på møtene utover kvelden. Men hun har oppnådd å få utsatt deler av prosessen.

Det er i stor grad enighet mellom de fem kommunene om en endelig intensjonsavtale. Men nå skal den ligge i ei uke fram til arbeidsutvalget har møte 18. februar før den endelig godkjennes for å gi tid til bedre forankring i kommunene.

Også tidligere i dag ytret Lesamana sin misnøye - les saken her:

Gundersen og Furre støtter "forsinkelsen"

— Det er jo bare udemokratisk når alt skal bankes gjennom her av folk som har snakket sammen på forhånd. Det er masse spørsmål vi må få lov å gå tilbake til partiene våre med. Alle partiene som ikke er representert i formannskapene må også få komme til orde, sier Lesamana.

Aps Mette Gundersen sier hun støtter denne «forsinkelsen» for å få til skikkelig kvalitetssikring. Også ordfører Harald Furre (H) er enig i dette, men han avviser at forsinkelsen er viktig.

- Vi er enig om en intensjonsavtale. Formelt sett er det riktig å ta endelig godkjenning i arbeidsutvalget for denne prosessen, sier han.

Konsentrasjon rundt bordet på Rica Dyreparken hotel i Kristiansand, der forhandlingene pågår tirsdag. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Birkenes-ordfører vil tenke

Alle ordførerne i K5 støtter nå storkommune, unntatt Anders Christiansen i Birkenes. Han sier han må hjem til Birkenes og tenke mer før han konkluderer.

Den store diskusjonen tirsdag ettermiddag ble den såkalte Fellesnemnda. Det er organet som skal virke som et slags kommunestyre inntil en ny kommune foreligger og det er valgt nytt kommunestyre på 77 medlemmer.

Det var uenighet om størrelse. Kommunene ble enige om at Songdalen og Birkenes skal få fire representanter hver, Søgne og Lillesand fem hver, mens Kristiansand skal få 11 representanter.

— På vei mot sammenslåing

Fellesnemnda skal styre budsjett og forberede storkommunen. Den opprettes formelt etter at fylkesmannen har innkalt til et felles kommunestyremøte. I K5 forbereder ordførerne ei foreløpig fellesnemnd som skal tre i funksjon allerede fra høsten.

Harald Furre har ordet på Rica Dyreparken hotel i Kristiansand, der forhandlingene pågår tirsdag. Foto: Reidar Kollstad

Det var denne Melissa Jocelyn Lesamana reagerte ekstra sterkt på. Hun frykter representasjonen og sier det er stor fare for at fellesnemnda ikke får en slagkraftig opposisjon.— Vi må gå noen runder ekstra på fellesnemnda, sier Harald Furre.

Det skurrer litt på oppløpssiden, men intensjonsavtalen er det ingen som har gått mot tirsdag.

— Vi er nå på vei mot kommunesammenslåing, hvis innbyggerne vil, sier Songdalen- ordfører Johnny Greibesland.