Bjørn Egeli (Ap). Foto: Janne Birgitte Prestvold
Christian Eikeland (Frp). Foto: Janne Birgitte Prestvold
Bjørn Egeli (Ap). Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det er litt historisk at vi vedtar og går inn for et elevombud, sa Bjørn Egeli (Ap) da han entret talerstolen i kommunestyresalen i Søgne torsdag.

Som en av de aller første kommuner i landet gikk et enstemmig kommunestyre inn for at Søgnes elever får et eget ombud som skal bistå dem i mobbesaker.

Slått på målstreken

— Ting tar tid, konstaterte Christian Eikeland (Frp), som tok initiativ til å opprette ombudet i mars i fjor.

Tiden det har tatt bidro til at Søgne ble tatt igjen av Oslo rett før de krysset målstreken; for to dager siden vedtok nemlig byrådet i hovedstaden å

Christian Eikeland (Frp). Foto: Janne Birgitte Prestvold

opprette et mobbeombud.

— Dette er en viktig dag for Søgne, om vi kom før Oslo eller ikke. Nå er det viktig at vi ikke lener oss tilbake, men setter inn fullt trøkk der det trengs, slo Eikeland fast.

Siden han lanserte ombudstanken for snart et år siden, er navnet endret fra mobbeombud til elevombud.

— Mobbeombud er litt negativt ladet, et elevombud gir bedre signal om hvem det er til for, mente Bjørn Egeli.

Kan gripe inn i enkeltsaker

På landsbasis ble Bodil Houg landets første fylkeskommunale mobbeombud i 2013, da Buskerud innførte ordningen.

Elevombudet i Søgne etablereres i en prøveperiode på to år, og skal ansettes i inntil femti prosent stilling. Administrasjonen ville først at ombudet skulle være tilknyttet kommunens familiesenter, men da tok politikerne grep.

Det er viktig at elevombudet har en uavhengig stilling, og mulighet til å gripe inn i enkeltsaker dersom det er nødvendig. Mye av ansvaret ligger fortsatt på skolen, men målet med dette ombudet må være et mobbetallene går ned, og at flere elever opplever at de blir hørt og sett, sier Christian Eikeland.

Vi har hatt noen mobbesaker i Søgne som er veldig vonde og alvorlige for de det gjelder.

Politikerne i Søgne er enig med representantene for Komfug (Kommunalt foreldreutvalg) som har gjort det klart at elevombudet må kunne kontaktes raskest mulig når det trengs, og med lavest mulig terskel.

«Ombudet bør ha tid til å lytte og være et «øre» for både elever og foreldre som ikke opplever å bli hørt eller tatt på alvor, og må kunne bistå elever og foreldre som finner kontakt med skolen vanskelig», heter det i en uttalelse fra Komfug.

Flere alvorlige mobbesaker

Da saken om elevombudet ble behandlet i formannskapet for en uke siden, økte politikerne stillingsprosenten fra tjue prosent, som administrasjonen hadde foreslått, til femti prosent.

Bjørn Egeli (Ap). Foto: Janne Birgitte Prestvold

Bjørn Egeli viste i sitt innlegg torsdag kveld til at det har vært flere alvorlige mobbesaker i kommunen.

Vi har hatt noen mobbesaker i Søgne som er veldig vonde og alvorlige for de det gjelder. På landsbasis oppgir 17.000 barn og unge at de mobbes i skolen, det stedet som skal være trygt og godt. Jeg tror et elevombud vil gjøre det enklere å få hjelp på et tidigere tidspunkt. Dette skal være et lavterskeltilbud, og mye av jobben til ombudet vil gå ut på å forebygge at mobbing oppstår, fremholdt Egeli.

Meningen er at ombudet skal samarbeide tett med Beredskapsteamet og være en brobygger. Ombudet skal ha fokus på oppfølgning av skolenes forebyggende arbeid mot mobbing, og fremstå som et mellomledd mellom hjem og skole i vanskelige saker.