Robert Liland vant i 2013 en historisk rettssak mot Søgne kommune, som ble dømt for ikke å ha gjort nok for å stoppe mobbingen av ham. Her med moren Ann Kristin Liland. Foto: Tore André Baardsen

— Det er en gledens dag når vi endelig behandler dette. Jeg ville gjerne brukt ordet halleluja, selv om jeg egentlig bare er religiøs ved juletider, sier Frps Christian Eikeland.

Christian Eikeland (Frp) er glad for at vedtaket ble enstemmig. – Det gir arbeidet mot mobbing en bred forankring, sier han. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det er bra og viktig at vedtaket er enstemmig, det gir arbeidet med mobbeutfordringer i Søgne en sterk forankring, sier Eikeland.I mars 2015 tok han til orde for å opprette et elev- og mobbeombud i Søgne,for å bistå elever og foreldre i vanskelige mobbesaker.

Siden har saken vært gjennom en rekke runder uten å komme til endelig behandling, før den ble satt på dagsorden igjen på nyåret.

Ann Kristin Liland er tydelig på at det ifølge opplæringsloven er skolene og kommunene som sitter på det juridiske ansvaret for at mobbesaker blir løst. Foto: Kjartan Bjelland

— Femti prosent stilling vil være det absolutte minimum for å kunne gjøre en god jobb i en slik stilling og ikke minst for å få en kompetent person til stillingen, sier Ann Kristin Liland, mor til Robert Liland, som i 2013 vant over Søgne kommune i en mobberettssak.

Økte stillingsprosenten

I innstillingen fra oppvekstsjefenskulle ombudet kun jobbe i en tjue prosent stilling. Det mener politikerne er for lite, og vedtok å øke stillingsprosenten betydelig. Nøyaktig formulert skal ombudet ansettes i «inntil femti prosent stilling».

- Skal vi finne en egnet person, må det påregnes mer tid enn én dag i uka. Tjue prosent er for lite, samtidig er vi usikre på om 40 prosent er nok, sier Bjørn Egeli (Ap).

Les også: Ble meldt til Barnevernet da de anmeldte skolen.

Han fremmet et fellesforslag med Frp, som et samlet formannskap etter hvert ga sin enstemmige tilslutning til, og hvor stillingsprosenten ble økt fra førti til inntil femti prosent.

Ombudet, som blir hetende elevombud og ikke mobbeombud, skal jobbe fritt og uavhengig av både administrasjon og politikere.

Kommer ikke utenom enkeltsaker

— Navnet elevombud gir et tydelig signal om at det er andre saker enn mobbesaker hvor foreldre kan ha behov for en tredjeperson, sier Eikeland.

Bjørn Egeli (Ap) t.v. lytter til Arild Berge (V) i debatten om elevombud. Et samlet formannskap gikk inn for å øke stillingsprosenten med tretti prosent fra administrasjonens innstilling. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Ifølge vedtaket skal ombudet jobbe forebyggende og ha en veileder— og brobyggerfunksjon. Politikerne er også enige om at ombudet kan gå inn i enkeltsaker, noe administrasjonen i sin innstilling frarådet.

- Vi tror ikke det er mulig å komme utenom enkeltsaker, sier Egeli.

Ombudet må påse at skolen følger opp barna i mobbesaker og se til at skolen undersøker, avdekker og stanser mobbing.

I vedtaket heter det at ombudet skal veilede og bistå enkeltelever og deres foreldre i kommunikasjon med skole og beredskapsteam og være et mellomledd i vanskelige saker.

Les også: Henlegger mobbesakene ved Langenes skole.

- Lojaliteten hos barna

Ann Kristin Liland er tydelig på at elevombudet ikke har ansvar for at sakene blir løst.

— Etter opplæringsloven er det skolene og kommunene som sitter på det juridiske ansvaret, fremholder hun.

Robert Liland vant i 2013 en historisk rettssak mot Søgne kommune, som ble dømt for ikke å ha gjort nok for å stoppe mobbingen av ham. Her med moren Ann Kristin Liland. Foto: Tore André Baardsen

Liland mener ombudet må gå inn i enkeltsaker og bistå elever som ber om hjelp, og at lojaliteten skal ligge hos barna. — Ombudet må påse at skolen følger opp barna i mobbesaker og se til at skolen undersøker, avdekker og stanser mobbing, sier Liland.

— Dette er viktig da både den som mobbes og den som får lov til å mobbe står i fare for å utvikle senskader om ikke handlingene stanses, understreker hun.

Liland råder kommunen til å innhente faglige råd hos Læringssenteret i Stavanger, Barneombudet og FUG i utarbeidelse av stillingsbeskrivelse til ombudet.

Dette gir arbeidet med mobbeutfordringer i Søgne en sterk forankring.

— I vår sak ble Søgne kommune dømt på at de ikke undersøkte, avdekket og stanset mobbingen av Robert. Det er her skoen også trykker i dag, i de fem sakene i bygda som jeg har fått på bordet, sier hun.