— Det er satt av penger til dette, så det er bare å gå i gang, fastslår Christian Eikeland (Frp).

Onsdag formiddag fikk han full støtte fra et enstemmig tjenesteutvalg om å få på plass et mobbeombud som er uavhengig av kommuneadministrasjonen.

Dermed falt rådmannens forslag om at mobbeombudet skulle være tilknyttet familiesenteret i Søgne.

Eikeland gikk ut i Fædrelandsvennen og advarte mot rådmannens forslag, og mente effekten av ombudsordningen ville falle bort hvis det ble en person som kunne styres av kommuneledelsen.

- Uavhengighet viktig

Det synet fikk han som utvalgsleder full støtte for av flere av medlemmene.

Aslaug Bakke (Arbeiderpartiet) var oppatt av at Søgne kommunes beredskapstem mot mobbing består av personer som både er faglig egnet og har interesse for arbeidet mot mobbing. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Det er viktig at mobbeombudet er uavhengig, og ikke har noen bindinger verken til kommunens administrasjon eller skolene, anførte Oscar Lohne (Høyre). Jørund Try (Senterpartiet) var opptatt av at arbeidet mot mobbing må føres kontinuerlig.

— Å ha et nullvisjonssyn på mobbing, er urealistisk. Vi vil aldri få det helt vekk, mente han, og understreket at det derfor er vesentlig hvordan sammensetningen av det foreslåtte beredskapsteamet mot mobbing blir.

— Det som er viktig, er at vi får på plass mennesker med inngående pedagogisk og psykologisk kompetanse, påpekte Try.

— Det må være fagpersoner med egnethet og interesse, supplerte Aslaug Bakke (Arbeiderpartiet).

Forslaget om å få på plass et beredskapsteam ble vedtatt i tråd med rådmannens forslag, av et flertall på seks stemmer.

Mindretallet på tre som stemte imot ønsket en litt annen organisering enn rådmannen legger opp til.

Fellesforslag

Vedtaket om å få på plass et mobbeombud kom på bakgrunn av et fellesforslag, etter at det opprinnelige forslaget fra Fremskrittspartiet ble flikket litt på.

Her holder de tre Høyre-representantene (f.v.) Trond Reitan, Anne Caroline Bakken og Oscar Lohne gruppemøte med KrF-representant Jeanette Kleivset (t.h.). Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Det enstemmige vedtaket lyder slik: «Det etableres et mobbe— og foreldreombud med formannskapet som nærmeste instruerende organ. Utover det, er mobbeombudet utavhengig og ikke underlagt kommunal administrasjon.« Det ble også besluttet å nedsette en politisk arbeidsgruppe som skal konkretisere mandat og arbeidsoppgaver.

Ombudsstillingen er allerede finansiert ut 2015, og skal videre innarbeides i økonomiplanen for 2016. — Hvis vi legger sammen innbyggertallet i Søgne og Songdalen, og trekker fra 1000, tilsvarer det antallet barn og unge som oppgir at de blir mobbet flere ganger i måneden, sier Christian Eikeland.

- På landsbasis er det snakk om rundt 17.000 personer. Det sier noe om omfanget. Mobbe- og foreldreombudet i Søgne er et meget viktig skritt videre i arbeidet for å hjelpe de som ikke har nådd gjennom i systemet, fastslår han.