— Hele effekten av et ombud faller bort med den organiseringen rådmannen legger opp til, sier Christian Eikeland (Frp).

Onsdag behandler tjenesteutvalget i Søgne rådmannens innstilling til organisering av et mobbeombud i kommunen.

Eikeland, som er leder av tjenesteutvalget, har lenge ivret for å få på plass et ombud, som skal bistå foreldre og barn i vanskelige saker overfor skole og kommune.

Fædrelandsvennen har skrevet en rekke artikler om to mobbesaker ved Langenes skole i Søgne.

I innstillingen, som er signert kommunens oppvekstsjef Jon Wergeland, foreslås det at mobbeombudet skal være én bestemt person tilknyttet familiesenteret i Søgne.

- Det vil altså si at det blir nok en person som kan styres av ledelsen i kommunen, konstaterer Eikeland.

Det strider imot prinsippet om at ombudet skal være fritt og uavhengig, mener han.

Mener organisasjon bør ansette

— I sakene ombudet får på sitt bord kan det godt være at både familiesenteret og pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) er involvert, og blir kritisert. Da blir det uheldig at ombudet er en person ved familiesenteret, fremholder Eikeland.

Han presiserer at foreldre vil ønske å ta kontakt med et ombud i situasjoner hvor de møter motstand, og står i en konflikt med skoleledelsen og kommunen.

Tone Martha Sødal, leder av Kommunalt foreldreutvalg i Søgne, er glad for at støtteapparatet mot mobbing i Søgne blir styrket ved opprettelsen av både et eget ombud, og et beredskapsteam. Foto: Torstein Øen, arkiv

— Da har det ingen hensikt å ansette et ombud som er en del av det samme systemet, sier han. Eikeland ser for seg to andre måter som vil fungere etter hensikten:

— Enten står en organisasjon bak og ansetter, mens kommunen bidrar med finansiering. Eller det underlegges politisk ledelse, det vil si formannskap og ordfører. I så fall er det naturlig at et politisk arbeidsutvalg ansetter, sier Christian Eikeland.

Rådmannen foreslår også å etablere et beredskapsteam; en ekspertgruppe med fagpersoner. Teamet skal både ivareta elever og foreldres rettigheter, samt veilede skolene og sette i gang tiltak.

«Rød knapp» for å melde fra

Etter forslag fra Komfug (kommunalt foreldreutvalg) skal alle skolene få en rød knapp på sin hjemmeside med direkte lenke til mobbeombudet, for å senke terskelen for å søke hjelp til og si i fra om mobbesaker.

Tone Martha Sødal, leder av Komfug i Søgne, sier det er positivt at kommunen har sett behovet for både et mobbeombud og et beredskapsteam mot mobbing.

Jon Wergeland, kommunalsjef for oppvekst i Søgne. Foto: Arkiv

— Dette er godt nytt. Det gledelige i rådmannens forslag er at støtteapparatet mot mobbing i Søgne vil styrkes vesentlig. Det er også fint at de har gått for vårt forslag om «rød knapp», sier hun. - Noen har hverken mot nok eller tillit nok til å ta kontakt med skoleledelsen eller kommunen. Det skal være veldig enkelt å si fra, fremholder Sødal.

- Er du enig i Christian Eikelands kritikk av organiseringen?

— Instruksen for og tilhørigheten til et mobbeombud bør drøftes videre. Det er viktig at dette er en egnet person, som det er lav terskel for å kontakte, sier hun.

Oppvekstsjef Jon Wergeland ønsker ikke å si noe særlig om saken før behandlingen i tjenesteutvalget onsdag.

— Vi har skissert det vi mener er en god og fremtidsrettet løsning. Så er det viktig at vi ikke deltar i en politisk debatt. Derfor er jeg litt tilbakeholden med å kommentere politiske reaksjoner på saksfremstillingen, sier Wergeland.