Når hele den norske, og store deler av verdenseliten, er samlet på Sjusjøen i helga, er Marte Olsbu eneste kvinnelige sørlending.

— Det er trist at jeg er eneste jente. Det må være et mål at vi blir flere. Selv om dette går i bølgedaler, har vi aldri vært mange fra Sørlandet. Men jeg håper det blir mer populært med skiskyting blant jenter, og vi må begynne i ung alder, sier Marte Olsbu.

Tre jenter i verdenstoppen

For noen år tilbake hadde Sørlandet tre skiskytter-jenter helt i verdenstoppen. Men etter at Linda Grubben, Gro Marit Istad Kristiansen og Gunn Margit Andreassen la opp, har det vært tynt i rekkene.

Til gjengjeld er Marte Olsbu så god at hun er inne i sin andre sesong på elitelandslaget – og har vinterens VM i Holmenkollen som et naturlig mål.

- Bør være i nærheten av pallen

Foran helgens sesongåpning, føler hun at formen er «grei».

— Jeg er i bra treningsbalanse, og burde klare meg sånn passe. Men alt pleier å fungere mye bedre for meg mot slutten av sesongen, sier frolendingen – som måtte redusere treningen tidligere i høst etter en periode med for tøff belastning.

Det hindrer henne likevel ikke i å ha klare ambisjoner foran lørdagens sprint og søndagens fellesstart, selv om startfeltet i tillegg til alle de norske også inneholder mange av verdens beste utenlandske skiskyttere.

— Målet er å skyte bra, og kjempe i toppen. Jeg bør være i nærheten av pallen, selv om det nesten er verdenscup-klasse over feltet. En 6.-7. plass hadde vært kjempebra, sier austegden.

Hun har store ambisjoner foran denne sesongen, blant annet på skytebanen som er hennes sterkeste side.

Fire herrer fra Sørlandet

Med startnummer 70, går hun ut klokka 11.50 i den NrK-sendte sprinten.

Herreklassen starter klokka 13.30. Der er våre lokale håp Martin Rui fra Froland (starter 13.37.00) samt Birkenes-trioen Håkon Mushom (14.04,30), Lars Aasheim Svaland (14.09,00) og Lars Helge Birkeland (14.27.00).

Birkeland spås å få en stor sesong, blant annet av landslagskollegaer Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen.