— Det framstår jo ganske dramatisk. Men det er nødvendig for å få dette til, sier kirkeverge Øystein Ramstad.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Åtte millioner kroner skal brukes for å reparere den snart 200 år gamle kirken. Hvorvidt det holder er slett ikke sikkert.

Slik skal Mandal kirke holdes oppe de neste månedene mens råteskadene utbedres. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er jo det spennende med hele prosjektet. Mye er ikke åpnet ennå, og vi vet ikke om det skjuler seg mer som må repareres, sier Ramstad. Det var i februar i fjor at det ble oppdaget omfattende råteskader på dette som er Norges største trekirke.

Dårlig drenering

Det er i våpenhuset og rundt inngangspartiet at råteskadene er funnet. Mye av grunnen til skadene er dårlig drenering på utsiden. På regnværsdager ligger vannet nærmest knehøyt inn til kirkeveggen.

Råteskadene på Mandal kirke er omfattende. Dette er en bærebjelke som er nærmest helt ødelagt og skal skiftes ut. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå har bystyret i Mandal bevilget 3,6 millioner kroner for å komme i gang. En helt spesiell jekkeoperasjon er blant det som skjer i disse dager. Store deler av kirkens frontparti jekkes opp noen millimeter slik at man kan erstatte de ødelagte bærebjelkene. Flere av veggene og gulvene er det hull rett gjennom.

Det som nok vil oppleves mest merkbart er fraværet av orgel

— Det blir jo i seg selv spesielt for folk å se. Men det som nok vil oppleves mest merkbart er fraværet av orgel, sier Ramstad.

Orgelet pakkes inn

For å være sikker på at orgelet overlever denne prosessen, blir den hermetisk pakket inn for ikke å få noe støv på seg. I stedet skal flygelet foran alteret brukes i et helt år framover.

Dette synet vil møtes kirkegjengerne de neste månedene i inngangspartiet til Mandal kirke. Det ser rimelig dramatisk ut mens det rives og bygges opp igjen. Foto: Jarle R. Martinsen

— I de fleste kirkelige handlinger går nok det bra. Men for brudepar blir det kanskje litt stusselig, så vi sier fra at de kan gifte seg i kirkene ved Holum eller Harkmark - der er det orgel, sier Ramstad.Når reparasjonsarbeidet er gjort i løpet av høsten, er det meningen å bruke vel fire millioner kroner blant annet på drenering.

- Både høst og vinter vil nok gå før arbeidet er ferdig, sier Ramstad.