— Vi har ikke ansvaret eller et budsjett for å utbedre skadene, men gjennom Husbanken kan det gis et rente- og avdragsfritt lån over en periode, sier riksantikvar Jørn Holme til Fædrelandsvennen. Han påpeker at det er Mandal kommunes ansvar å sørge for vedlikehold av det verdifulle kirkebygget.

Hussoppen og fukten har ført til omfattende råteskader i deler av konstruksjonen. Foto: Roar Greipsland

Sjelden kirke

Sammen med en stor delegasjon representanter fra kommune, kirken og håndverkere befarte han torsdag råteskadene i Mandal kirke.

— Skadene er alvorlige, men vi får håpe det er avgrenset til ytterveggen inn mot kirkerommet. Det er bra at kommunen er i gang med tiltak, for Mandal kirke har høy nasjonal verdi. Størrelsen, stilen og byggemåten. Dette er en sjelden kirke i ren empirestil, fremhever Holme, tydelig imponert over kirkebygget.

Spredning

For fem-seks år siden ble det utført reparasjoner i andre deler av inngangspartiet, kirkas våpenhus, da det ble avdekket noe sopp. Siden ble saken liggende inntil det ble bevilget penger til reparasjoner. Så viser det seg at soppen har spredt seg og blitt mye mer omfattende. Skadene var man klar over, men soppskader ble også oppdaget i kirkas kraftige bærekonstruksjon. Veggen inn mot selve kirkerommet slår i tillegg sprekker, og er tydelig skadet.

Finner penger

— Dette må vi finne penger til, sier rådmann Knut Sæther og ordfører Tore Askildsen. Ved et rente- og avdragsfritt lån i inntil fem år ser situasjonen litt lysere for at Mandal kommune kan få reparert kirka. Askildsen poengterer at reparasjonene må utføres skikkelig, slik at det er gjort en gang for alle.

Nå gjelder det å få reparert skadene før soppen sprer seg enda mere. Soppspesialist Svein Huus Folkedal har inspisert kirka, og anslår en prislapp på rundt halvannen million kroner.

— Men bare anslagsvis, poengterer Folkedal.

Vanlig hussopp

— Det dreier seg om vanlig husstopp som spiser seg raskt inn i treverket, sier byggmester Torgeir Haraldstad som er

— 20-30 store stokker må skiftes ut i våpenhuset, sier byggmesteren.

Forløpig har Mandal kirkelige fellesråd bevilget flere hundre tusen kroner til denne og tidligere reparasjoner.

Mandal kirke er formelt ikke fredet, men den behandles som om den skulle være det. Likevel utløser det ingen statlige midler til utbedring av skadene.

Mandal kirke er Norges største trekirke, har ca. 1300 sitteplasser og er et av de største trebyggene i Norge. Kirken ble bygget etter bybrannen i 1810, og offisielt åpnet i 1821.