— Det er vi glade for. Det forteller at dette tas på ytterste alvor, sier kirkeverge Øystein Ramstad ved kirkekontoret i Mandal.

Ødelagt stein og sement fraktes vekk fra kirka i disse dager. Foto: Jarle R. Martinsen

For et par uker siden ble det oppdaget store og omfattende råteskader i inngangspartiet til den snart 200 år gamle kirken. Dette er Norges største trekirke. Nå er det avdekket enda mer sopp.— Blant annet er det funnet sopp i veggen mot kirkerommet, forteller Ramstad.

Denne uka er det revet ned betydelige deler av veggene i inngangspartiet slik at man kan se tvers gjennom.— Vi må komme helt til, sier tømrer Torgeir Haraldstad som holder på med arbeidet. Samtidig som han leter etter råteskader, har han også starter arbeidet med å reparere.

— Det gjelder først og fremst og få erstattet ødelagte fundamenter, sier han.

Forløpig har Mandal kirkelige fellesråd bevilget penger til reparasjonene. — Det dreier seg om flere hunder tusen kroner, sier Ramstad.Det er Mandal kommune som formelt skal stå for utgiftene, men dette vil til slutt koste for mye. - En løsning kan være å ta opp svært gunstige lån gjennom riksantikvaren til reparasjonene, sier Ramstad.

Inngangspartiet til kirka åpnes mer og mer etter hvert som det avdekkes sopp. Foto: Jarle R. Martinsen

Fylkeskonservator Frans Arne Stylegar har allerede varsler at de ikke har midler å bidra med. Det er ikke statlige tilskuddsmidler til fredete oglisteførte kirker hos dem, slik det gjør for privateide fredede bygninger. Riksantikvaren skal komme til kirken 27. mars.