Det var for et par uker siden Fædrelandsvennen omtalte at Hydro ønsker å bygge om damanlegget selskapet eier ved Vigeland Brugfor 150 millioner kroner. Samtidig ønsket kraftverkseieren å heve vannspeilet ovenfor dammene med 80 centimeter.

Badeplassen i Sandhallane blir berørt hvis vannstanden i elva økes med 0,8 meter, slik Norsk Hydro ønsker. Foto: Kjetil Reite

Utbygger ønsket å få lov uten å gå veien om konsesjonsbehandling i Norges Vassdrags— og Energidirektoratet. Nå sier Vennesla kommune at Hydro ikke får lov å slippe så lett unna.Rådmann Svein Skisland ber politikerne kreve full konsesjonsbehandling. Han minner om at Hydro for et par år siden fikk lov å installere et tredje aggregat i kraftverket - uten konsesjonsbehandling. Den investeringen er satt på vent, og i stedet ønsker Hydro å endre på damanlegget.

Badeplass

Rådmannen mener begge investeringene må sees i sammenheng. Han mener det er behov for en helt ny konsesjonsbehandling av det store kraftverket i Vigelandsfossen for å få en vurdering av den samlede belastning utbyggingen vil påføre vassdraget.

Rådmannen viser til at badeplassen ved Sandhallane vil stå under vann hvis vannspeilet heves. Det samme vil en tursti. Rådmannen er også opptatt av vegetasjonen og naturmangfoldet langs elva.

Avbøtende tiltak

Han mener det kun er full konsesjonsbehandling som vil sikre Vennesla kommune og myndighetene retten til å kreve tilstrekkelige avbøtende tiltak fra utbygger.

Politikerne sier sitt til uka, men det er ikke ventet at de er uenige med rådmannen. Til slutt er det NVE som avgjør om Hydro skal få lov å bygge ut Vigelandsfoss Kraftverk med eller uten konsesjonsbehandling først.

Ved Vigelandsfossen startet industrihistorien i Vennesla. Norges eldste aluiminiumverk startet i 1908 og holder fremdeles til ved Vigelandfossen.Verket lager verdens reneste aluminium