OSLO: Saken er så viktig at Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn (H) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) mandag formiddag er i møte med Høyre-leder Erna Solberg på Stortinget.

Med seg i møtet har de også stortingsrepresentant Peter Gitmark, og etter hvert KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Det viktigste for oss er å forankre at en eventuell borgerlig regjering etter valget høsten 2013 ikke vil gå inn for rushtidsavgifter, sier Grundekjøn og Kristiansen.

Ryggdekning

De vil forsikre seg om at de har ryggdekning sentralt for å ikke innføre en slik avgift i Kristiansand.

De borgerlige med Høyre i spissen har engasjert seg i at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har holdt tilbake belønningsmidler for de borgerlig styrte kommunene Oslo, Bergen og Kristiansand.

Erna Solberg kjenner meget godt til situasjonen i de to øvrige kommunene, og på møtet i dag ønsker Solberg å gå dypere inn i situasjonen i Kristiansand for å se om det er noen sammenhenger.

— Vi mener vi har oppfylt kravene i belønningsavtalen og ønsker å dokumentere dette, sier Grundekjøn.

60 millioner holdes tilbake

Det utelukkes ikke at man vil forsøke å få Stortingets kontrollkomité til å se nærmere på de avtalemessige sider av belønningsavtalen.

Som kjent skrev Kristiansand under på en fireårig avtale om belønningsmidler til kollektivtiltak og reduksjon i biltrafikken. Til sammen over fire år skulle Kristiansand få 285 millioner kroner i belønningsmidler.

De siste 60 millionene holder nå samferdelsminister Kleppa tilbake fordi Kristiansand ikke har innført nok restriktive tiltak for å reduserebiltrafikken. Hun forlanger at det skal innføres en rushtidsavgift, en avgift de borgerlige i Kristiansand gikk til valg på at ikke skal innføres.