KRISTIANSAND/KØBENHAVN: — Jeg er veldig fortvilet. Det er krise. Forhandlingene har ikke brutt sammen enda, men det er på randen av sammenbrudd, sier en frustrert Malin Jacob, nestleder i Natur og Ungdom og en av Norges ungdomsdelegater under klimatoppmøte i København, til fvn.no.

Blir ingen avtale

Og mye av problemet er de store motsetningene mellom i-land og u-land. U-landene er nemlig livredde for å miste Kyoto-avtalen.

— Forslaget fra danskene som det kan bli forhandlet videre på, kan bety at man tar livet av hele Kyoto-avtalen. Det som er problemet med det, er at vi da ikke har noen bindene avtale. For det blir ingen ny bindene avtale her i København, forteller en oppgitt og sliten Jacob.

Hun mener at det faktum at i-landene nekter å sette seg en høyere ambisjon med tanke på utslippskutt gjør det hele ekstra vanskelig.

— Mistilliten mellom fattige og rike land er helt enorm, forteller Jacob.

— Hvordan er det da for en miljøforkjemper som deg å være tilstede når ting ikke går fremover?

— Jeg er kjempefortvilet. Det er nesten så jeg har vært på gråten et par ganger bare i dag. Det er så vondt.

Sliten og demotivert

Det er per nå lagt frem to tekster som kan legge grunnlag for videre forhandlinger. Men ifølge Jacob er problemet at man ikke klarer å velge hvilke av de to tekstene det skal forhandles videre på.

— Den teksten burde egentlig vært ferdig i dag, så kunne man finpusset i morgen, og vedtatt den på fredag. Men når man ikke engang er enig om fremgangsmetoden, så kommer man ingen vei, påpeker Jacob.

Lange dager på klimatoppmøte tar på for Jacob. Og at forhandlingene heller ikke ser ut til å gi noen uttelling gjør det ikke noe enklere.

— Jeg er kjempesliten. Jeg har vel hatt tre-fire timer søvn de fem siste nettene. I tillegg får man i seg lite mat, og sånt tærer jo på kreftene. Og det at forhandlingene står så stille er jo demotiverende, sier Jacob.

- Går dårligere enn forventet

Onsdag ankom også Norges statsminister Jens Stoltenberg klimatoppmøte. Men Jacob har liten tro på at Norge kan få noen avgjørende rolle med tanke på å få til en avtale.

— Det er nok ikke Norge det står på nå. Vi kan sikkert legge flere penger på bordet, men det vil ikke dra forhandlingene i havn. Jeg tror nok Jens (Stoltenberg, red.anm) ville være den reddende engelen, men nå kan ikke Norge leke supermakt, konkluderer Jacob.

Onsdag kveld ser hun nokså svart på situasjonen.

— Jeg har hatt forventninger til dette møtet. Jeg hadde ikke forventet at det ble min drømmeavtale, men dette går enda dårligere enn jeg trodde, sier en fortvilet Jacob.

Men selv om alt står i stampe, og det ikke ser ut til å komme noen bindene avtale ut av klimatoppmøte, så har ikke Jacob helt gitt opp.

— Alle statslederne er jo her, og jeg tror ikke de vil at dette møte skal ende som en kjempefiasko. Kanskje kan de få til en avtale som det går an å bygge videre på til våren, fastslår nestlederen i Natur og Ungdom.