Therese Johaug (f.v.), Marit Bjørgen og Heidi Weng er alle ønsket er komitéen bak Fullt hus Skifestival. Foto: NTB Scanpix
Ledelsen håper også å få på plass Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, og resten av langrennseliten. Foto: NTB Scanpix

— Vi har en veldig god dialog med Norges Skiforbund, og vi regner med å få toppnavnene til Sørlandet, sier Eivind Buckner.

Ledelsen håper også å få på plass Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, og resten av langrennseliten. Foto: NTB Scanpix

Han er utøveransvarlig for den nye ski— og skiskytterfestivalen - Fullt hus Skifestival, som de har kalt den - som man har planer om å gjøre til et årlig arrangement i Kristiansand og Lillesand. Det er en videreutvikling av «Fullt hus Skiskytterfestival», som ble arrangert i Lillesand 27. juni i fjor - med direktesending på TV2 Sportskanalen.

Start på Tangen

I høst tok Oddersjaa kontakt med arrangøren fra Birkenes og Froland, og nå er det klart at også skiskyttergruppa i Torridal blir med på storsatsingen. Den innebærer en rulleskisprint - på selveste Sankthans - fra Tangen og til toppen av Odderøya. Dagen etter blir det et 50 kilometer langløp, som skal gå i de mest naturskjønne områdene langs skjærgården fra Randesund til Lillesand. Samme kveld og dagen etter blir det skiskyting i Lillesand, trolig med flere av verdens beste skiskyttere på startstreken.

— Vi jobber mot at skiskytterlandslaget skal stille, og i så fall kommer alle sammen, sier arrangementsleder Øyvind Reiten, og sikter til løpere som Emil Hegle Svendsen, brødrene Tarjei og Johannes Thingnes Bø, foruten Sørlandets egne landslagsløpere, Lars Helge Birkeland og Marte Olsbu.

Ny langløpsserie

Og på langrennsbiten har de ikke akkurat lagt listen lavere.

— I første rekke ønsker vi oss Petter Northug, Martin Johnsrud Sandby og Sjur Røthe på guttesiden samt Therese Johaug, Marit Bjørgen og Heidi Weng blant jentene, sier Buckner.

Therese Johaug (f.v.), Marit Bjørgen og Heidi Weng er alle ønsket er komitéen bak Fullt hus Skifestival. Foto: NTB Scanpix

Langløpet fra Randesund til Lillesand blir i tillegg et av rennene i en ny langløpsserie, og dermed kommer automatisk verdens beste lag med Team Santander, Team Leaseplan Go og Team United Bakeries i spissen. Det betyr løpere som brødrene Anders og Jørgen Aukland, Ski Classics sammenlagtvinner Petter Eliassen, OL-vinner Øystein Pettersen samt John Kristian Dahl, som blant annet har vunnet Vasaloppet.Arrangøren har vært i møte med både Kristiansand og Lillesand kommune samt Vest-Agder Fylkeskommune. I tillegg har de fått på plass en avtale med TV2 om direktesending alle tre dager.

— Med tv-bilder fra både Tangen, Bystranda og Odderøya på Sankthans, og fra skjærgården mellom Randesund og Lillesand samt fra sjarmerende Lillesand sentrum, så har vi mange knagger å selge arrangementet på, sier Tor Mjaaland i Oddersjaa.

- Avhengig av store sponsorer

Utfordringen nå er å selge arrangementet som blant annet kan finansiere den dyre tv-sendingen.

— Vi er avhengige av store sponsorinntekter. Vi er i god dialog med store sponsorer som sier de vil være med, men det er ikke signert noen kontrakt ennå, sier Mjaaland.

Det er de fire klubbene som sammen skal eie selskapet bak arrangementet, og alt overskudd skal utelukkende gå tilbake til idretten.

— Tar dere en stor økonomisk risiko?

— Vi tar ikke på oss en risiko som setter klubbene i fare. Vi har et opplegg klart, og det skal finansieres. Og skulle det skje noe underveis som gjør at vi ikke klarer det, ja, da vil ikke kostnadssiden være der. Og vi vil måtte redusere eller endre på arrangementet, sier Mjaaland.

Målet er imidlertid å tjene penger på arrangementet, i alle fall på sikt.

— Formålet med arrangementet er å profilere idrettene våre, skaffe rekruttering og sikre inntekter, sier Mjaaland.

— Vi håper at dette skal bli en folkefest for hele Agder, sier Reiten.

- Ligger til rette for gode tv-bilder

TV2-produsent John Rype spår flotte tv-bilder.

— Såfremt været er på vår side, ligger det til rette for gode tv-bilder. På Sankthans ligger det an til mye mennesker med god stemning på Tangen, og løypa går i naturskjønne områder i både starten og avslutningen, sier Rype.

Han mener at også langløpet fra Randesund til Lillesand og skiskyttersprintene i Lillesand ligger an til å få flotte tv-bilder.

— Vi ønsker at arrangementet skal vises på hovedkanalen vår, men det er ingenting som er bestemt ennå, sier Rype.- Ligger til rette for gode tv-bilder

- Kan ikke garantere at alle stiller

Generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Rakel Rauntun, kaller Fullt hus Skifestival for «et flott initiativ».

— Det er veldig bra at det blir satt fokus på skiidretten på sommeren. Men det er ikke slik at jeg kan garantere at alle de norske landslagsløperne stiller. Det blir klart etter dialog mellom utøver og landslagsledelse. Alt må passe inn med treningsplaner og samlinger, sier Rauntun.

Hun forteller at Blink-festivalen i Sandnes er det eneste store skiskytterarrangementet i Norge sommerstid, ved siden av Fullt hus Skifestival. I tillegg planlegges det en i Drammen.

— Vi opplever at media ønsker å promotere slike arrangementer på sommeren, og vi vet at det genererer gode seertall. Jeg tror folk synes det er moro å se løperne i aksjon når de er mer i feriemodus og byr litt mer på seg selv, sier Rauntun.