— Det er ikke maten, men praten over bordet som er det sentrale. Jeg håper mange vil følge oppfordringen og invitere en eller flere flyktninger med hjem på middag eller lunsj. Det er flott at mange gir klær, leker eller penger til asylsøkere som er kommet tomhendte til Norge, men kontakt med oss som bord her er kanskje det de ønsker seg aller mest.

Thomas Natvig har som ungdomspastor i Betania Kristiansand kommet i kontakt med mange innvandrere, og erfart at de fleste ønsker seg norske venner.

— Sammen med en kamerat inviterte jeg nylig tre ungdommer fra Afghanistan på lunsj. Det var utrolig interessant og lærerikt å høre historien om hvordan de hadde flyktet fra Taliban, og hvordan det var å komme som asylsøker til Norge. De har blitt våre venner som vi kommer til å holde kontakt med fremover. Alle som mener det er viktig at asylsøkere og andre som kommer til Norge blir integrert, kan absolutt bidra selv, sier Thomas Natvig.

Egen kampanje

For at det ikke bare skal bli med tanken har Thomas Natvig opprettet et arrangement på Facebook som har kalt «Spander middag på en flyktning/fremmed». Varigheten på arrangementet er fra 20. januar til 20. februar. Mange har allerede sagt at de tar utfordringen.

— Selv kontaktet jeg bare et asylmottak i byen og spurte de norske som arbeidet der om det var noen som hadde lyst til å spise lunsj med oss. Da guttene etterpå takket oss og sa at dette var den største opplevelsen de hadde hatt siden de kom til Norge, følte jeg at dette var en viktig ting å gjøre. De som tar utfordringen vil utvilsomt selv få mye igjen i form av et nytt bekjentskap.

Thomas Natvig er fullt klar over at både det offentlige og flere frivillige organisasjoner allerede gjør et viktig arbeid for å integrere flyktninger, men mener også privatpersoner bør engasjere seg. Han sier at dersom flere tar mot til seg og tar personlig kontakt med våre nye landsmenn, vil det blir lettere for dem å lære seg språk og forstå vår kultur.

— Mange er kritiske til at innvandrere holder seg for seg selv, men kan kanskje spørre seg hva de selv har bidratt med, sier han.

Thomas Natvig håper han med gjennom kampanjer for å invitere flyktninger på middag kan bekjempe fremmedfrykt og fordommer. Han understreker at utfordringen også handler om å invitere innvandrere som har bodd her en stund - noen en vet er ensomme, eller noen man tror hadde hatt godt av å bli spandert litt mat på.

Applauderer

— Dersom vi skal lykkes med integreringsarbeidet er det avgjørende at den enkelte innbyggere engasjerer seg. Det er faktisk helt nødvendig at både enkeltpersoner, lag og foreninger bidrar for at flyktningene skal finne seg godt til rette i lokalsamfunnet, sier Leif Emanuelsen, som er rådgiver og Kristiansand kommunes kontaktperson for frivillige organisasjoner som engasjerer seg i flyktningsituasjonen.

Han trekker blant annet fram tilbudet som fotballklubben Donn planlegger med egne treninger og sosialt samvær for flyktninger, som et positivt bidrag i integreringsarbeidet.

— Etter hvert som flyktningene bosetter seg ute i bydelene, er det også viktig å invitere dem med på alle de vanlige aktivitetene som skjer der. Og da tenker jeg på mer enn menigheter og idrett, sier Leif Emanuelsen.

Stort engasjement

Vennesla Frivilligsentral har i dag 80 personer som gjør en innsats for å integrere flyktninger og arbeidsinnvandrere i bygda.

— Vi har mange ildsjeler som arrangerer alt fra kvinneklubb og lefsebaking til norskkurs. Noen tilbyr seg å drive øvelseskjøring eller kjører innvandrerbarn til og fra idrett eller annen foreningsvirksomhet.

Det sier leder Jorunn Sagen Olsen i Vennesla Frivilligsentral. Hun er veldig fornøyd med at så mange ønsker å gjøre en innsats for at innvandrere skal få det godt, men sier de også har bruk for flere.

Inviterer med hjem

— Aktivitetene er i seg selv veldig bra, men språktreningen og sosialiseringen det gir å treffe andre og gjøre ting sammen er minst like viktig. Mange av de som melder seg til frivillig innsats har selv fått nye venner blant flyktningene, og har også fått mye tilbake. Det er først når vi åpner hjemmene våre for hverandre at integreringen virkelig skyter fart, sier Olsen.