Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) styrer Kristiansand mens ordfører Harald Furre (H) ferierer. Men når vi ringer for å avtale sommerintervju, svarer han på telefon fra Düsseldorf.

— Det er ikke så mye å gjøre akkurat nå, og nettforbindelsene er jo veldig gode da, unnskylder han seg.

Når vi få dager senere møter ferievikaren på Fiskebrygga, har Kristiansen en utfyllende forklaring:

— Jeg var på kjærlighetstur med kona. Det har vært et veldig spesielt år, og vi har mye å feire, smiler han.

-Jeg hadde gått med brystsmerter lenge. Så fikk jeg også stråling i armen, og trodde jeg hadde fått hjerteinfarkt, sier Jørgen Kristiansen. Foto: Sondre Steen Holvik

For det første er kona Kristina friskmeldt etter to års tøff behandling for brystkreft. For det andre føler også Jørgen Kristiansen seg pigg etter at han i august i fjor var gjennom et drama han hittil har holdt skjult for offentligheten.— Det er jo mange som har visst, men jeg er veldig fornøyd med at ingen har gått til media, sier han.

For én måned før valget i 2015 ble varaordførerens kontor inntatt av ambulansepersonell som rev klærne av Kristiansen, festet elektroder på kroppen hans, og sendte hjertesignalene direkte opp til en lege som tolket resultatene på Sørlandet sykehus.

— Jeg hadde gått med brystsmerter lenge. Så fikk jeg også stråling i armen, og trodde jeg hadde fått hjerteinfarkt. Det var det heldigvis ikke, men blodtrykket var så skyhøyt at jeg ble sendt til akuttmottaket, forteller han.

Dette var midt i Arendalsuka, og KrF-politikeren skulle i debatt med kulturministeren. Den måtte han måtte trekke seg fra, for det ble konstatert bilyd på hjertet og lekkasje i en klaff. Kristiansen, som tidligere har vært rammet av alvorlig kreftsykdom, ble satt på medisiner han fortsatt går på, og skrudde ned tempoet.

— Jeg gjennomførte valgkampen, men var helt på felgen, sier han.

— Vurderte du aldri å trekke deg?

— I samråd med lege, familie og partiledelse vurderte jeg om jeg skulle kaste inn håndkleet. Men det var så nær valget, og jeg valgte en periode heller å redusere innsatsen fra 200 prosent til 50 prosent, sier han.

Men prosenttallet har steget, og før jul tok han en beslutning: Denne perioden blir hans siste i bystyret.

- Denne våren er jeg så heldig at jeg har fått være en slags utenriksminister for Kristiansand, sier varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Men nå som situasjonen har roet seg, og jeg har kommet til hektene igjen, er jeg ikke sikker. Den beslutningen vil jeg ta om to år, fastslår han.For han stortrives både privat og politikken:

— Nå smiler livet, og det er ingen selvfølge. Jeg er så utrolig takknemlig, sier han.

— Jeg treffer også ufattelig mange spennende mennesker som politiker, og denne våren er jeg så heldig at jeg har fått være en slags utenriksminister for Kristiansand med viktige oppdrag i Tyrkia, Tyskland og Romania. Det dreier seg om flyktninger, ekstremisme og romfolk, saker som betyr mye for byen vår.

— Er politikken så spennende at Stortinget blir neste stopp?

- Jeg treffer så ufattelig mange spennende mennesker som politiker, sier Jørgen Kristiansen. Først om to år vil han bestemme om han skal fortsette eller vende tilbake til tilværelsen som siviløkonom. Foto: Sondre Steen Holvik

— Nå er det helt uaktuelt, for jeg har tre sønner på seks, ti og tolv år som jeg vil følge gjennom viktige faser. Men sett i et livsløpsperspektiv kunne det vært spennende å få en periode på Stortinget, sier Kristiansen som kan skilte med at hans tipp-tipp-tipp-oldefar, lensmann Solberg fra Iveland, var varamann til det første Stortinget i 1815.- Din partileder, Knut Arild Hareide, har i sommer fått så sterk kritikk for sin deltakelse i Pride-paraden at KrF-ere i Hordaland vil fjerne ham fra stortingslisten. Støtter du kritikken?

— Jeg har full tillit Knut Arild Hareide. Han er en dyktig partileder, og jeg vil ikke helle bensin på det bålet. Men selv ville jeg aldri selv ha gått i Pride-paraden. Likekjønnede som velger å leve sammen bør få juridisk ordnede forhold, men jeg enig med Hans Fredrik Grøvan som understreker at vi er et parti som mener at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne. Det mener vi også er det beste for barna.

Sine egne barn har ekteparet Kristiansen i sommer tatt med til Bortelid, til Misjonsforbundets sommerfestival i Stavern, og til hovedstaden:

— Det gikk opp for oss at de har vært både i syden og USA, men aldri i Oslo, flirer han.

— Som ordførervikar må du ta viktige beslutninger på sommerfullmakt. Hva ville du gjort hvis du fikk velge helt fritt?

— Gitt gratis is til alle barn i byen!