Partiene Høyre, KrF, Frp, Venstre, Pensjonistpartiet, Sp og Demokratene er enige om å inngå et velgteknisk samarbeid. De har laget en skisse til løsning som ser slik ut.

  • Harald Furre (H) blir ordfører

  • Jørgen Kristiansen (KrF) blir varaordfører

  • Frp skal lede byutviklingsstyret

  • KrF skal lede helse— og sosialstyret

  • Høyre skal lede oppvekststyret.

  • Arbeiderpartiet skal lede kulturstyret

  • Demokratene skal lede kontrollutvalget

  • Høyre skal lede havnestyret.

Denne skissen skal tirsdag vedtas av gruppemøtene i de forskjellige partiene. Fordelingen av verv kan endres hvis fintellingen viser at resultatet blir et annet.

Nestledervervene var ikke klare natt til tirsdag. De sju partiene møtes igjen tirsdag kveld.

Flere partier

Partiene satte seg ned for å forhandle ved midnatt. Rundt kl 01.00 ankom også Vidar Kleppe (Demokratene) som hadde møtt Arbeiderpartiets ordførerkandidat Mette Gundersen like før.

Vidar Kleppe (Demokratene) ankom forhandlingene like etter kl 01.00 sammen med partifelle Frank Salvesen.

— Vi har sagt at vi kun er interessert i et valgteknisk samarbeid med Arbeiderpartiet, ikke noe politisk, sa Vidar Kleppe før han gikk inn til forhandlingene der de altså ble med i det borgerlige samarbeidet.

Kl 02.00 var resultatet klart.

— Det har vært konstruktive forhandlinger i en god tone. Det gikk raskt å bli enige, sa Harald Furre til Fædrelandsvennen etter å ha presentert resultatet.

Politisk samarabeid

Løsningen som ble presentert i natt er kun et valgteknisk samarbeid. Partiene har ennå ikke begynt å diskutere hvordan de vil samarbeide politisk.

I natt sa Harald Furre dette om et slikt samarbeid:

Rådhuset.jpg

— Demokratene blir neppe med, men jeg tror de andre blir det.

Det vil i så fall si at partiene Høyre, KrF, Pensjonistpartiet, Venstre og Sp danner et politisk samarbeid.

Forhandlinger

Utover natten og kvelden var det usikkert om dagens samarbeidspartier i Kristiansand (Høyre, KrF, Pp, Frp) fortsatt hadde flertall eller om de var avhengige av å få med andre partier.

Ved midnatt lå de an til å få 27 mandater i bystyret, noe som er nok til å sikre flertall.

Harald Furre har flere ganger i løpet av valgkampen sagt tydelig ifra om at han ønsker et samarbeid der også Venstre er med. Venstres listetopp, Ivar Bergundhaugen, har åpnet for å bli med i en slik koalisjon.

Ole Magne Omdal (Sp) er inne i bystyret og ønsker å delta i et samarbeid med de borgerlige partiene.

- Vi ønsker et samarbeid der vi får mest gjennomslag for vår politikk. Men vårt primære ønske er et samarbeid på borgerlig side, sa Bergundhaugen til Fædrelandsvennen i august.

Dagens samarbeid (KrF, Høyre, Frp, Pp) har samarbeidet om alle budsjettene siden 2011. De har også stemt sammen i saker som kommunal kontantstøtte.