Stian Storbukås (Frp) Foto: Kjetil Reite
Harald Furre (H) Foto: EVA MYKLEBUST
Makvan Kasheikal (Demokratene) Foto: Reidar Kollstad
Mette Gundersen (Ap) Foto: Reidar Kollstad

Lørdag gratulerte Harald Furre Muslimsk Union i Agder etter at de og imamen ble enige om å avslutte samarbeidet.

Harald Furre (H) Foto: EVA MYKLEBUST

— Jeg vil gratulere det muslimske trossamfunnet med en rask og resolutt oppfølging av hans utspill og synspunkter. Jeg er glad de mener at han ikke skal være den som fronter menigheten og at de har kommet fram til at han trekker seg fra stillingen, sier Furre. LES OGSÅ:

Han var, sammen med statsminister Erna Solberg, en av flere politikere som reagert mot Abdikadir Mahamed Yussufs uttalelser om blant annet bursdagsfeiring og julefeiring og varslet at han ønsket et møte med imamen.

Harald Furre var blant annet bekymret for at slike holdninger ville føre til dårligere integrering. Nå er han trygg på at dette ikke er linjen til resten av ledelsen.

— Det at det muslimske trossamfunnet reagerer så resolutt er et veldig godt signal ut mot folk flest, sier Furre.

Stian Storbukås (Frp) Foto: Kjetil Reite

IsfjellBåde varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) og gruppeleder i Ap, Mette Gundersen, støtter Harald Furre. Men de to innvandringskritiske partiene i bystyret, Frp og Demokratene, ser annerledes på saken.

— Trossamfunn får styre seg selv, men jeg reagerer på den forferdelsen som har vært rundt dette. Dette tror jeg er toppen av et isfjell, og jeg tror vi vil se mer av dette. Dette er bare en forsmak på hva som vil komme, sier Stian Storbukås, gruppeleder i Frp som i hele sin politiske karriere har vært svært kritisk til islam.

LES KOMMENTAR:

Han sier dette til de dominerende partiene i bystyret:

— Jeg håper de har rett, men det er utrolig hvor fort folk blir moderate når de blir avslørt. Men jeg har ikke noe grunnlag for å si hvor utbredte hans holdninger er i resten av moskeen.

Oppgjør

Leder av Demokratene i Kristiansand, Makvan Kasheikal, mener det er grunn til å spørre seg om det kun er denne ene imamen som representerer denne type holdninger.

Makvan Kasheikal (Demokratene) Foto: Reidar Kollstad

— Det er positivt at han har trukket seg, men vi må ta et oppgjør med disse holdningene og når vi ser den motstanden som er blant vanlige muslimer, må vi spørre oss om hvor representative disse lederne er, sier Kasheikal som mener det er grunn til å stille spørsmål ved menighetens håndtering av saken.- Det skulle bare mangle at de foretok seg noe. Spørsmålet er hvorfor de ikke gjorde noe før nå. Visste de ikke noe? Har dette vært helt ukjent for dem? Imamen har vært i Kristiansand siden 2014 og før det 26 år i Sverige, sier Kasheikal som også leder kontrollutvalget i Kristiansand.

LES IMAM-INTERVJUET:

Uenige

Muslimsk Union i Agder deltar i dag i dialogforum i regi av kommunen. De mottar også kommunal støtte på linje med andre trossamfunn.

Mette Gundersen (Ap) Foto: Reidar Kollstad

Harald Furre sier styrets håndtering viser at imamens uttalelser ikke er representative for ledelsens syn— Avgjørelsen forteller at de helt klart var uenige i uttalelsene og at de er i strid med det trossamfunnet står for selv.

Mette Gundersen mener både styret og imamen har reagert på en måte som sikrer en god løsning.

— Styret har ikke på noen som helst måte uttrykt de samme holdningene. Og imamen har selv sagt at han uttrykker sin personlige mening og ikke styrets eller resten av moskeens syn.