Øystein Holvik var med på å skape sykkelbyen Kristiansand. Hva er mer naturlig enn at han dro rett til Nordkapp etter siste arbeidsdag. For tiden sykler han Norge på langs. Foto: Kristin Ellefsen, Hanne Christine Borø

Øystein Holvik gikk torsdag av med pensjon, etter 26 år som miljøvernsjef i Kristiansand. Han mener tittelen i alle år har vært viktig for å få gjennomslag..

— Utvilsomt. Den har gitt meg en posisjon og tyngde - ikke minst inn mot næringslivet, som er vant til å tydeliggjøre sin virksomhet og ledelse med titler. Det har nok også fungert godt internt å ha en såpass tydelig rolle. Det er i alle fall min erfaring, sa Holvik i et avslutningsintervju med Kristiansand kommunes informasjonsstab.

Ingen erstatter

Men etter Holvik kommer det ingen ny miljøvernsjef. Teknisk direktør Ragnar Evensen forklarer at miljø- og klimaarbeidet skal være en integrert del av all planlegging i kommunen.

— De siste tre årene jobbet Holvik i by- og samfunnsenheten. I denne enheten vurderer vi å lage en egen klimaavdeling. Jeg tror ikke det var tittelen som ga Holvik gjennomslag. Det var nok mye mer hans personlige egenskaper, sier Evensen, som sier miljøarbeidet skal bli godt ivaretatt.

Vige krever miljøvernsjef

Venstres Dag Vige reagerer kraftig på at tittelen forsvinner med Holvik.

— Når landet trenger en miljøminister, trenger Kristiansand fortsatt en miljøvernsjef. Vi må ha en person som koordinerer og passer på dette feltet og som har makt til å utfordre, en som ikke må svare til haugevis av ledere over seg. Jeg tok det som en selvfølge at Holvik ville bli erstattet, sier Vige, som roser Holvik for å ha gjort en fantastisk innsats for miljøsaken.

Når landet trenger en miljøminister, trenger Kristiansand fortsatt en miljøvernsjef.

Han foreslår også at teknisk direktør endrer tittel til miljø- og byutviklingsdirektør. Vige sier klima og miljø er det helt overordnede i fremtiden, og dette må gjenspeiles i kommunens ledelse bedre enn nå.

Vil følge med

Birte Simonsen i De Grønne har en litt annen oppfatning:

— Holvik har gjort en formidabel innsats. Da han begynte var ikke miljøarbeid en selvfølge. Nå er vi kommet lenger, og det kan være fornuftig å legge miljøarbeidet inn som en naturlig del av alt kommunalt virke. Derfor er ikke jeg så opptatt av om tittelen fortsetter, sier hun, men legger til:

— Alle som er opptatt av miljø og klima må følge meget nøye med fremover. Vi må passe på at den viktigste av alle saker ikke blir en salderingspost i kommunen. Skjer det, må vi rope varsko. Da må vi ha en ny miljøvernsjef som kan passe på, sier hun.

Holvik reiste rett til Nordkapp etter siste arbeidsdag. Som den kjente sykkelentusiast han er, skal han sykle Norge på langs. Han har derfor ikke vært tilgjengelig for kommentarer.