KRISTIANSAND: Omdal mener det var helt nødvendig å bytte ut Dagrun Eriksen med Hans Fr. Grøvan som partiets toppkandidat. Han mener det er et samlet parti som går ut i valgkampen, etter en tøff fight.

Omdal liker samtidig meget dårlig Eriksens uttalelser til Fædrelandsvennen om Kristiansand KrF i helga.

Hun sa at "trollet kanskje sprekker nå", og at Kristiansand KrF bør snakke om mangfold og hvorfor så mange unge kun er med en kort tid. Hun sier hun alltid har blitt motarbeidet av Kristiansand.

— Hvilket troll?

— Jeg skjønner ikke hva Dagrun tenker på. Hvilket troll er det som sprekker? Det finnes ikke, og jeg synes det er rart at det skal komme opp så mye grums bare fordi vi har skiftet ut en stortingsrepresentant etter 16 år. På ett eller annet tidspunkt måtte dette oppgjøret komme. Vi vurderte det for fire år siden. Det kom i år, sier Arvid Omdal.

Politisk analytiker, professor Dag Ingvar Jacobsen, mener at KrF i Kristiansand spiller hasard med velgerne når partiet flytter politikken så langt mot det konservative. Han ser vrakingen av Eriksen som en ren politisk handling for å få et mer konservativt parti.

- Rop etter tydelighet

— Jacobsen kjenner tydeligvis våre velgere dårligere enn vi gjør. Det er et rop etter mer tydelighet der ute. Jeg kan si mye fint om Dagrun, men Hans Fr. Grøvan er tydeligere enn henne på ny regjering, tydeligere på Israel og flere verdispørsmål. Det er et sug ute i kristenfolket etter et KrF som våger og som vil ny regjering. Jeg er sikker på at valget av Grøvan vil gi oss et kjempevalg. Det er dette velgerne etterlyser, sier Omdal.

Omdal er gruppeleder i Kristiansand KrF, men han har fortid som leder i Kvinesdal KrF og han har vært fylkesleder i Vest-Agder KrF. På nominasjonsmøtet kom det kraftig kritikk mot Kristiansand; at partiet gjør som det vil, at partiet kuppet nominasjonen og at partiet er arrogant.

- Kjenner meg ikke igjen. Har aldri gjort det. Vi startet en prosess vi visste ville bli bråkete og vanskelig, men vi mente det var nødvendig. Vi er ikke arrogante. Jeg tror derimot at masse sauses sammen. Mye av denne kritikken handler mer om Kristiansand og opplandet enn om KrF. Her er mange debatter samtidig, sier Omdal.

- Men Arne Skraastad i Songdalen er klar på at dere stadig kjører solo?

— Arne Skraastad var i Kristiansand KrF før. Han er stort sett alltid uenig.

VRAKET FREDAG: Dagrun Eriksen ble fredag kastet som Vest-Agder KrFs stortingskandidat. Nå håper hun "trollet vil sprekke".

Eriksens ansvar — Men Dagrun Eriksen sier hun har forsøkt å få kontakt med dere, uten å lykkes og at hun alltid har blitt motarbeidet?

— Jeg ønsker ikke å si mer negativt om henne nå. Men vi har ofte prøvd å nå henne, uten å få svar. Hun er nestleder i KrF, og vi håper hun vil fortsette som det. Da har hun et stort ansvar for å bidra til et samlet Vest-Agder KrF som kan møte valgkampen offensivt. Jeg skjønner godt at hun er skuffet, men etter 16 år? En gang måtte dette byttet komme, sier Omdal.

- Hun mener mange unge bare slutter?

— Hva vil hun med dette? Vi har 260 medlemmer i Kristiansand KrFU, nesten en dobling siden 2006. Ungdommen strømmer til. Vi har bredde i lokalpartiet. Folk som Irene Solli og Atle Drøsdal er inne i bystyret. Vi har mangfold og takhøyde, sier Omdal

- Vi står sammen.

I helga har han sendt mail til KrF-ere i Kristiansand og snakket med partifeller over hele fylket.

— Vi hadde en tøff kamp. Jeg opplever nå at alle ønsker å stå samlet bak Hans Fredrik Grøvan og andrekandidat Torhild Bransdal, et flott par, som viser bredden i partiet. Det er ikke noen splittelse. Vi har alltid hatt en høyreside og en venstreside. Vi står sammen om de kristne verdiene. Nå skal vi videre. Hadde Dagrun vunnet, ville jeg sagt det samme, sier Arvid Omdal.

Mandal vil drive valgkamp

Mandal KrF vil drive valgkamp, tross sterkt motstand mot Hans Fr. Grøvan som stortingskandidat for Vest-Agder KrF.

— Vi er skuffet. Men vi kommer til å drive valgkamp og stiller oss bak nominasjonslisten, sier leder i Mandal KrF, Idar Tronstad, etter at Vårt Land lørdag meldte om mulig boikott av valgkampen.

Morthen Askildsen, som på nominasjonsmøtet sa at han ikke har tillit til Grøvan, vil imidlertid ikke gi seg. Den tidligere bystyre- og formannskapsrepresentanten for KrF, sier dette:

- Jeg kommer ikke til å drive valgkamp. Det er fordi jeg ikke skal stemme KrF ved stortingsvalget. Jeg har ikke tillit til Grøvan, fordi han baserer seg på makt i stedet for tillit, sier Askildsen.