SKJERMES: En egen skjerm er satt opp mellom tiltalte og tilhørerne i Lister tingrett. Det er gjort for at hun ikke skal la seg stresse mer opp av rettssaken. Foto: Jarle R. Martinsen

FARSUND: — Jeg hadde fryktet at dette kunne skje i 35 år, sa den 56 år gamle kvinnen i Lister tingrett tirsdag.

Hun er tiltalt for å ha drept Per Svein Lunde (64) i bokollektivet for hjelpetrengende i Sundegata i Flekkefjord 8. november 2010. Både aktor førstestatsadvokat Erik Erland Holmen og forsvarer Jon Anders Hasle er enige om at tungen psykisk helsevern bør bli utfallet av saken.

Kvinnen bodde opprinnelig i eget hus på Hidra i Flekkefjord da kommunen ønsket hun skulle flytte inn til bokollektivet i sentrum. I følge hennes egen forklaring var hun sterkt i mot dette fordi hun fryktet for at hun kunne bli voldelig.

Fotfølge

— Jeg sa til de ansatte at de måtte fotfølge meg for at ingenting skulle skje, sa kvinnen i sin forklaring. Hun sa også at hun hadde en egen kjetting som hun låste seg fast i for å hindre i at hun skulle skade noen.

Drapsnatten våknet hun av musikk fra leiligheten over seg der Lunde bodde. Selv hadde hun leilighet i kjelleren i bokollektivet.

— Det var musikk overalt og jeg visste at det var rett før jeg ble syk, sa kvinnen.

Hun sa at hun var livredd for at det skulle komme en bestemt kvinnelige ansatt inn i leiligheten.

— Hun var så liten at hun ikke hadde hatt sjanse mot meg, forklarte 56-åringen.

Hun skjønte etter hvert at musikken kom ovenfra, gikk utenfor og fant en trelekte som hun kakket på vinduet til naboen for å få ham til å dempe musikken.

Følte seg anrepet

Da det ikke skjedde, følte hun seg angrepet - som å være i en krig. Selve drapshandlingen husker hun lite av, og fikk først rede på hva hun hadde gjort da hun var lagt inn på psykiatrisk avdeling på Sørlandets sykehus i Kristiansand.

Kvinnen sa at hun advarte alle - også fylkeslegen gjennom brev - om at hun kunne komme til å skade noen i Sundegata.

— Det er forferdelig det som skjedde, sa kvinnen som flere ganger unnskyldte seg overfor pårørende som følger saken i retten.

Slo med hammer

Hun er også tiltalt for å ha slått en miljøarbeider med en hammer i skuldra og å ha slått etter en person som satt i en bil på Hidra med en spade.

I dag er hun innlagt på psykiatrisk avdeling. På spørsmål fra hennes forsvarer sa hun at hun kunne bo i huset sitt på Hidra med 24 timers vakt.