FLEKKEFJORD: Det går fram av tilsynssaken fylkeslegen i Rogaland har laget etter drapet på 64 år gamle Per Svein Lunde 8. november 2010. Konklusjonen i tilsynssaken er at Flekkefjord kommune brøt helseloven ved ikke å gi forsvarlig tilbud til den psykisk syke kvinnen den siste uken før hun begikk drapet.

  1. Den 18. oktober i 2004 søkte kvinnen om å få ha kommunalt personale til stede i sitt daværende hjem på Hidra på dagtid i helgene. Dette hadde kommunen skriftlig lovet henne at hun skulle få, bare 10 dager før hun søkte. Likevel avslo kommunen. Så i januar 2005 opphevet fylkesmannen dette vedtaket og kommunen fattet et nytt vedtak om at kvinnen skal få leilighet i Sundeheimen i Flekkefjord.

  2. Kvinnen klager igjen, hun vil ikke til Sundegaten, men kommunen står på sitt og nekter å gi mer hjelp i helgene. Dermed går fylkesmannen på nytt inn og omgjør vedtaket, og kommunen må stille med personale fire timer daglig i helgene ut 2005. ## Frykt

I slutten av 2007 planlegges det at kvinnen skal legges inn på psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus. Årsaken er at diagnosen hennes er endret fra organisk psykose til posttraumatisk stresslidelse. Hensikten med oppholdet er å forberede behandling etter den nye diagnosen. Kvinnen ber om å få rede på hva slags oppfølging Flekkefjord kommune vil gi henne etter innleggelsen, men i et møte 10. desember 2007 får hun ikke tilfredsstillende svar. Dermed nekter hun innleggelse i frykt for ikke få god nok oppfølging når hun kommer ut.

Angriper med hammer

Samme kveld angriper hun en ansatt i kommunen med hammer, og forårsaker brudd i skulderen på vedkommende. Av hensyn til sikkerheten til kommunens ansatte, avvikler kommunen all praktisk hjelp til kvinnen, som så blir innlagt på psykiatrisk klinikk ved Sørlandet sykehus igjen. Der blir hun gjennom hele 2008.

Foto: Torbjørn Witzøe, arkiv

Så flytter hun hjem til sin private bolig på Hidra, og naboer og venner oppretter en tilsynsordning der de bytter på å være hos henne om kveldene. Men fordi kvinnen i frykt for at hun skal begå alvorlige handlinger, lenker seg fast med kjetting i sin egen kjeller om kveldene, avsluttes tilsynsordningen. Flere av de involverte klarte ikke forholde seg til at hun lenket seg fast.

De melder fra til kommunen om at hun ikke ivaretas godt nok, og søker om at hun enten får plass i bofellesskap i Sundegaten, eller får hjelp i hjemmet sitt. Kommunen avslår søknaden og mener hun klarer seg godt nok alene.

  1. Avslaget fra kommunen blir anket inn for fylkesmannen, som igjen omgjør vedtaket og krever at kommunen gir kvinnen et tilbud. Dermed gir kommunen, i et vedtak fra 21. juni 2010, kvinnen plass i Sundegaten fra 1. november samme år.

I oktober skriver kvinnen brev til fylkeslegen om at hun er redd hun kan komme til å drepe noen fordi når hun er alene om kveldene og nettene, får hun ”krigsfantasier” hun er redd skal ta overhånd. Likevel vil ikke kommunen bistå med personale på kveld og netter når hun flytter inn i Sundegaten 1. november.

Dreper

Tidlig om morgenen 8. november ringer kvinnen på hos Per Svein Lunde, som åpner. Hun dreper ham i inngangspartiet.

Helsetilsynet mener det bare er i perioden fra 1 til 8. november Flekkefjord har brutt helseloven ved ikke å gi et forsvarlig helsetilbud.

Sykehuset er uenig med helsetilsynet

Foto: Reidar Kollstad, arkiv

Sørlandet sykehus har de siste tre årene ikke gitt sprikende råd til Flekkefjord kommune om behandlingen av kvinnen som drepte naboen i fjor høst.

Det mener Oddvar Sæther, avdelingsleder ved psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus.

Helsetilsynet skriver i sin konklusjon ”Vi mener at Flekkefjord kommune i sitt arbeid med å tilrettelegge tjenester til NN, ble stilt overfor helt ekstraordinære faglige, juridiske og etiske utfordringer. Kommunen måtte i denne saken forholde seg til divergerende råd fra spesialisthelsetjenesten (psykiatrisk avdeling av Sørlandet Sykehus, red. anm.), og tjenesteutformingen i det aktuelle tidsrommet bygget på en diagnose og på faglige råd som i ettertid har vist seg ikke å holde mål .”

— Jeg er uenig i at vi har gitt sprikende råd. I hvert fall de siste tre årene har vi vært ganske så konsistente. Jeg tar likevel til etterretning det helsetilsynet konkluderer med, selv om vi er av en annen oppfatning, sier Sæther.

Endringen av diagnose mener han slett ikke er oppsiktsvekkende og peker på at det stadig skjer i psykiatrien.

Helsetilsynet skriver også: ”Det ble i august 2010 utarbeidet en voldsrisikovurdering ved psykiatrisk avdeling SSK. Etter Helsetilsynets oppfatning er det svakheter ved den gjennomførte vurderingen, da den både inneholder faktiske feil, og konklusjoner som samstemmer dårlig med den tilgjengelige kunnskapen om pasienten.”

Til det svarer Sæther:

— Sørlandet Sykehus har foreløpig ikke hatt direkte kontakt med Helsetilsynet i Rogaland i forhold til deres kommentar om voldsrisikovurderingen. Vi er kun kopimottaker av tilsynsrapporten. Risikovurderinger er imidlertid et vanskelig faglig område innen psykiatri og det er viktig for oss å få avklart hvilke innvendinger tilsynsmyndighetene konkret har til oss i denne saken. Sykehuset vil ta initiativ overfor Helsetilsynet for å få avklart dette.”