FLEKKEFJORD: En nær bekjent er ikke overrasket over at det til slutt skjedde.

– Da hun fikk sine anfall tenkte hun bare på å forsvare seg. Hun kunne gå løs på hvem som helst, og jeg tror drapsofferet rett og slett var på feil sted til feil tid, sier Svein Bjørnli til Fædrelandsvennen.

Svein Bjørnli var inntil han i september flyttet til Råde i Østfold, drosjesjåfør i Flekkefjord. Gjennom jobben ble han godt kjent med kvinnen som sliter med alvorlige psykiske lidelser.

Bjørnli så at kvinnen trengte hjelp og støtte, og har både mens han bodde i Flekkefjord og siden hatt jevnlig kontakt med henne på telefon.

Lenket i kjetting

– Da hun var i ferd med å få anfall, lenket hun seg selv fast i gulvet på soverommet med en kjetting. Slik kunne hun være fastlenket i opp til et par dager. Jeg reagerte på dette og varslet kommunen, men de ga meg beskjed om at hun bare skulle sitte der. Jeg forstår at hun måtte få et annet tilbud enn å være hjemme i huset sitt med mangelfullt tilsyn, men omsorgsboligene i Sundegaten ble helt feil. Hun kom dit mandag 1. november, men allerede på onsdag ringte hun meg og fortalte at hun hadde prøvd å stikke to mannlige pleiere med et kosteskaft, hevder Svein Bjørnli.

Få dager senere er kvinnen siktet for forsettlig drap på 64 år gamle Per Svein Lunde. Kvinnen og den drepte mannen bodde i hver sin leilighet i den kommunale boligen, hvor 64-åringen ble funnet drept mandag morgen.

Ikke overrasket

– Jeg gikk bare og ventet på at hun skulle drepe noen. Siste gang hun fortalte meg at hun kunne komme til å ta livet av noen var på onsdag for under en uke siden. Hun ringte meg og fortalte at hun mistrivdes i omsorgsboligen hun var blitt plassert i. Rommet hennes i den nye omsorgsboligen beskrev hun som sterilt og ribbet kunne like gjerne vært en fengselscelle. Hun taklet ikke andre kvinner, og ble fullstendig rebelsk da hun fikk høre at det også ville være kvinnelige ansatte tilknyttet omsorgsboligen. Hun hadde også sitt eget hus, og ble bekymret over at hun nå i tillegg måtte betale husleie for omsorgsboligen, forteller Svein Bjørnli.

— Slo med hammer

Lensmann Asbjørn Skåland bekrefter at politiet lokalt flere ganger tidligere har vært involvert i episoder med den drapssiktede kvinnen. Han ville på gårsdagens pressekonferanse ikke si hva slags hendelser det har vært snakk om.

Ifølge Svein Bjørnli har den nå drapssiktede kvinnen tidligere slått en annen pleier med hammer, og skremt både barn og voksne i nabolaget hun bodde i før.

Hun skal blant annet ha sprunget etter biler og slått med en spade.

– Jeg kan ikke kommentere opplysningene om at 55-åringen utøvde vold mot flere pleiere. Vi skal ha en full gjennomgang av kommunens rutiner, prosedyrer og tiltak som ble iverksatt overfor kvinnen, sier kommunalsjef Bernhard Nilsen i Flekkefjord.

Følges opp

– Dette er først og fremst trist, og en tragedie for de som er rammet. Både de andre beboerne og ansatte ved omsorgsboligene ble i går tatt hånd om og vil få bli fulgt opp videre av kommunens psykososiale kriseteam, sier rådmann Tone Marie Nybø Solheim i Flekkefjord.

Kommuneoverlege Tor Nilsen har varslet Helsetilsynet om hendelsen.

Selv om kommunen i går ikke kunne se at de burde ha gitt kvinnen et annet tilbud eller bedre oppfølging, så mener kommunalsjef Bernhard Nilsen for helse- og velferd at det etter en slik tragisk hendelse er naturlig å gjennomgå hva som er gjort og ikke gjort.

Verken politi eller helseledelsen i Flekkefjord kommune ville i går si noen om siktedes psykiske helse, eller hva slags hjelp hun har fått.