– Det er en spesiell sak som ikke skal til domstolen, det er barn vi har å gjøre med, sier Arne Sundvoll i Agder-politiet om hvorfor de ikke går ut med informasjon. Foto: Hilde Moi

Ryktene har vært tatt opp under foreldremøter på ungdomsskolene til den drepte jenta og gutten (14) som har innrømmet drapet.

— Alle som er involvert og jobber med saken, hører at det er veldig mange rykter. Noen av ryktene er så ville og gale at vi har sagt til foreldrene at de må si til sine barn at veldig mye av det de hører er bare rykter og sannsynligvis ikke sant, sier kommuneoverlege Vegard Nilsen til Fædrelandsvennen.

Politiet venter på den endelige rapporten fra rettsmedisinerne og har ikke kommentert dødsårsak. Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at Alma Gabriela Knutsen døde av drukning. Utover å si at det var «en uoverensstemmelse» mellom tenåringene, har politiet ikke sagt noe om bakgrunnen for drapet. Heller ikke kriseteamet vet dette.

Taushetsplikt

- Skulle du ønske mer informasjon fra politiet?

— Jeg vet ikke hvor viktig det er for ungdommene. Noen av dem har sorgreaksjoner, og noen føler sinne. Jeg vet ikke om mer informasjon vil hjelpe. Vi vet jo at verden er til dels brutal, og at det alltid har skjedd vonde ting uten at vi alltid forstår hvorfor, sier Vegard Nilsen.

- Viser ikke ryktene at det er behov for korrekt informasjon?

— Hva vi måtte ønske av informasjon er en ting, men vi må ikke glemme at alle som jobber tett på dette har taushetsplikt. Det finnes informasjon som ikke kan utgis, sier Nilsen.

Han mener ellers det er viktig at foreldre - og lærere - viser at de vil lytte til ungdommene.

Har tatt oppfordringen

Alma Gabriela Knutsen ble funnet død i Søgneelva 29. august. Før politiet kom på sporet av gjerningspersonen gikk kriseteamet ut mot rykter framsatt i ei Facebook-gruppe. Vegard Nilsen sier de ryktene ble spredd av voksne. Nå er det ungdommene selv som står bak.

Rektor Jarle Langeland ved Tinntjønn skole sier ryktene har handlet om motiv og hva som faktisk har skjedd.

— Når usanne rykter oppstår rundt en så alvorlig sak, blir det fort grobunn for store misforståelser. Fantasien kan lett spinne for barn, sier Langeland.

Han opplever at foreldrene har tatt oppfordringen og bidratt til å bremse de verste ryktene.

— Det er alltid slik at jo mer informasjon og sannhet du kan bringe, jo fortere stopper rykter. Det regner jeg med at politiet har vurdert. Så vidt jeg vet er de ikke ferdig med etterforskningen, og da er det begrenset hvor mye de kommenterer, sier rektoren.

Trolig ikke mer informasjon

Seksjonsleder for etterforskning i Agder-politiet, Arne Sundvoll, fastholder at de ikke vil gå ut med motiv og dødsårsak nå.

– Det er en spesiell sak som ikke skal til domstolen, det er barn vi har å gjøre med, sier Arne Sundvoll i Agder-politiet om hvorfor de ikke går ut med informasjon. Foto: Hilde Moi

— Om vi kommer til å gjøre det senere, tror jeg ikke. Det er en spesiell sak som ikke skal til domstolen - det er barn vi har å gjøre med, sier Sundvoll.

- Vil oppblomstring av rykter endre på det?

— Det er ikke meg kjent at det går noen rykter om dødsårsak eller andre ting som ikke har vært del av etterforskningen. Derfor kan jeg ikke si om politiet vil komme til at det er behov for å offentliggjøre mer informasjon, sier Sundvoll.

Mange får hjelp

Søgne-drapet preger ikke bare familiene som er direkte berørt. Kommuneoverlege Vegard Nilsen sier en rekke barn og ungdommer blir fulgt opp av ulike instanser.

— Noen har mistet si beste venninne, noen har en kamerat som er blitt drapsmann. Og noen har vært venner med begge to. Det er et virvar av følelser disse ungdommen kan sitte med, sier Nilsen.

Han mener ellers stemningen i Søgne nå er preget av omsorg, og ikke hat.

— Jeg har en sterk oppfattelse av at det er mange som tenker at gjerningspersonen også kan være et offer, sier kommuneoverlege Vegard Nilsen.