KONGO: — Jeg fikk snakket med ham i fem minutter i dag. Han fortalte da det sto greit til. Skaden i fingeren var begynt å gro og at han blir behandlet med antibiotika, sier Mathilde Moland til fvn.no.

Det var i forrige uke advokat Morten Furuholmen fikk et alarmerende brev fra de to dødsdømte fangene i Kinshasa.

"Hjelp, vi har seriøse problemer. Vi blir mishandlet og slått. De prøver å true oss for penger. I går ble vi banket fordi vi fortalte besøkende hva som skjer. Vi har kutt og blåmerker. Moland er bitt inn til beinet i en finger. Vi blir hånet, trakassert rasistisk, hetset, utpresset, spyttet på, dyttet og drapstruet.", skrev de to i brevet.

Møter med ledelsen

Furuholmen innkalte deretter til pressekonferanse for å be norske myndigheter gripe inn.

— Jeg mener at Stoltenberg må på banen. Grete Faremo må også ta kontakt med den kongolesiske justisministeren. Slik situasjonen har blitt kan det ikke være UD som håndterer saken på egen hånd, sier Furuholmen.

Ambasseråd Gunvor Alida Endresen skal ha besøkt de to flere ganger siden fredag. Tirsdag kveld opplyser Utenriksdepartementet at en representant for UD var i fengselet i dag.

— Vi har hatt møter med fengselsledelsen om soningsforholdene. Konkret har det dreid seg om å følge opp ønsket fra de to om å flytte på en egen celle, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD.

Bor på samme celle

Han hadde ved 22-tiden tirsdag kveld ikke fått noen rapport fra dagens besøk.

— Jeg har derfor ikke forutsetninger for å kunne si noe om hvordan dette gikk, sier Elsebutangen.

Mathilde Moland opplyser at French og Moland fremdeles delte celle med fire andre da hun snakket med sønnen tirsdag.

— To er byttet ut med to andre, så det skal ha vært bedre tilstander i cella nå. Men de ønsker seg en egen celle, slik at de kan få slappet mer av. Nå sover de fremdeles på skift, sier Moland.

Kontakt med ministre

Når det gjelder en eventuell overføring til Norge, er dette fremdeles i det blå.

— Vi arbeider intenst for å få til en løsning, enten ved en soningsoverføring eller en presidentbenådning. Vi har i lengre tid lagt ned store ressurser i denne saken, sier Elsebutangen.

— Er det noe som tilsier en snarlig løsning?

— Det ønsker jeg ikke å spekulere i.

Han legger til at norske myndigheter har vært i kontakt med tre kongolesiske ministre om saken siden fredag.

- Må være mulig politisk

Predikant Rune Edvardsen, som jevnlig holder seg oppdatert på hva som skjer via kongolesiske kilder, mener kongolesiske myndigheter er interessert i å få til en løsning.

— Det har ikke noe med penger å gjøre, men de er opptatt av at gjøres på en ordentlig måte. De kan ikke bare slippe ut to nordmenn som soner en dom. Det må gjøres på en måte som er mulig politisk. De som skal ta beslutningen må kunne forsvare den på en grundig måte, sier Edvardsen.

Ifølge Edvardsen skal et planlagt møte om saken ha blitt avlyst etter at president Joseph Kabilas sjefsrådgiver omkom i en flystyrt søndag kveld.