OSLO: – Når Joshua skriver hjelp to ganger i et brev hjem betyr det at tingene er alvorlig, fortalte Kari Hilde French på en pressekonferanse fredag.

— Frykter for sikkerheten

I et alarmerende brev skriver sønnene Tjostolv Moland og Joshua French at de mer enn noen gang frykter for sikkerheten. I dag holdt familiene til de to dødsdømte fangene en pressekonferanse i Oslo. De håper den norske regjeringen kommer på banen slik at situasjonen for mennene bedres.

– De forteller at de blir banket opp og bitt i fingeren. Det siste høres morsomt ut, men det er ikke det når man tenker på AIDS-faren og infeksjoner. De blir også nektet legehjelp, sier moren til French, som snakket kort med sønnen sin torsdag.

Moren til Moland, Mathilde Moland, har ikke snakket med sønnen sin siden 1. februar, og fikk ikke vite om brevet før torsdag. Hun synes det er bekymringsfullt at det er så ille i fengselet.

— Har vært mye syke

– Det var gode utsikter til å få en enecelle, men det har ennå ikke skjedd. På de to årene de sonet i Kisangani holdt de seg friske, men på den korte tiden i Kinshasa har de vært mye syke, sier moren til Moland.

Like før jul ble Moland og French overført til fengselet i hovedstaden Kinshasa.

– Vi har fortsatt tro på at overflyttingen til Ndolo-fengselet er et skritt nærmere Norge, sier Kari Hilde French til NTB.

Tidligere i dag fortalte advokat Morten Furuholmen til Fædrelandsvennen at mennene skal ha blitt utsatt for overgrep på cella av både fanger og betjenter.

— De har blitt rundstjålet og advokaten deres kommer ikke inn i fengselet. De har er et helvete i fengselet og situasjonen er vanskelig å kontrollere. De føler seg rett og slett hjelpeløse, sier Furuholmen.

- Veldig skremmende

Moland og French skal også ha blitt utsatt for ran. Både bøker, brev og penger skal ha forsvunnet.

— Situasjonen er veldig skremmende. Vi mener norske myndigheter nå må ta saken mer alvorlig og få inn flere ressurser for å få en snarlig avslutning på dramaet. Vi er bekymret for at det kan skje noe veldig dramatisk, sier Furuholmen til db.no.

Utenriksdepartementet opplyser til Dagblandet at de er kjent med mennenes utfordringer i fengselet.

— Vår representant i Kinshasa har tatt opp disse forholdene med ansvarlige myndigheter i Kongo i en rekke møter denne uken. De soner i et kongolesisk militærfengsel med de forhold det innebærer. Det er strengere regler og et helt annet regime enn det de var vant til fra Kisangani. Det har vært utfordrende for dem, og det har vi forståelse for, sier Kopstad til Dagbladet.