KRISTIANSAND: Furuholmen forteller at han mottok et brev fra de to nordmennene i går.

— De beskriver svært brutale forhold og roper om hjelp. De har vært utsatt for fysiske overgrep av både fanger og betjenter. De har blitt rundstjålet og advokaten deres kommer ikke inn i fengselet, sier Furuholmen til fvn.no.

Han forteller at Moland og French nå frykter for sin egen sikkerhet.— De har er et helvete i fengselet og situasjonen er vanskelig å kontrollere. De føler seg rett og slett hjelpeløse, sier Furuholmen.

På bakgrunn av den siste tidens utvikling har Morten Furuholmen innkalt til en pressekonferanse i Oslo i dag. På pressekonferansen vil også mødrene til de to, Mathilde Moland og Kari Hilde French, delta.

Ber Faremo gripe inn

Under pressekonferansen vil advokaten komme med en appell til norske myndigheter om å gripe inn.

— Det er president Kabila som sitter på nøkkelen og jeg mener at Stoltenberg må på banen. Grete Faremo må også ta kontakt med den kongolesiske justisministeren. Slik situasjonen har blitt kan det ikke være UD som håndterer saken på egen hånd, sier Furuholmen.

Han presiserer at han ikke ønsker å kritisere Utenriksdepartementet, men mener at forholdene nå er så alvorlige at flere enn den norske ambassaden i Angola må gripe inn. De to nordmennene har i det siste blitt fulgt opp med besøk fra ambassaden med jevne mellomrom. Britisk UD har også vært i kontakt med de to nordmennene i fengselet.

Fikk sms i går kveld

— Norsk UD er orientert om situasjonen og det kan godt være at de har fått til noe. Men jeg fikk en sms fra Joshua i går kveld og han var like fortvilet da, sier Furuholmen.

For en uke siden fikk Mathilde Moland snakket med sønnen Tjostolv for første gang på 14 dager. Sønnen virket da til å være i relativt god form, etter å ha slitt med magesjau.

— Situasjonen har blitt betydelig verre den siste tiden, sier Furuholmen.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør. De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Like før jul ble de to overført til Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa. I det nye fengselet har de to blitt underlagt et mye strengere regime enn i sentralfengselet i Kisangani.

— De har nå sittet i fengsel i tre år, uten at det har skjedd noe. Det må derfor et helt annet press til for å få en utvikling, sier Furuholmen.

UD: - Har god oversikt

Utenriksdepartementet opplyser til fvn.no at ambasseråd Gunvor Alida Endresen besøkte de to på cella i går.

— Hun skal også besøke dem i dag, så vi har førstehåndskjennskap til forholdene, sier pressevakt Marte Kopstad i UD.

— Hvordan vurderer dere situasjonen til de to akkurat nå?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere før den varslede pressekonferansen til Furuholmen. Jeg venter også på en tilbakemelding fra våre folk i Kongo. Vi har ennå ikke fått den siste rapporten derfra, sier Kopstad.